25 February 2010

Electrical knowledge

Do you know what contributes to your monthly electricity bill?

For those in Semenanjung Malaysia , TNB’s tariff is approximately 30 sen to 45 sen per kilowatt-hour (kWh), depending on your usage.
The more you use, the more expensive the rates!


Below is a short table of common electrical appliances, and a rough estimate on how much they cost to run for every hour.
(The cost may seem low, but remember, even using 3 sen/hour means that you will be paying about RM 20 a month if you leave it on for 24 hours a day!)


Appliance
Estimated cost (sen/hour)
Fluorescent lights
1 sen
Wireless Router
1 sen
ASTRO decoder + dish
2 sen
Table Fan
2 sen
Incandescent lights
3 sen
Ceiling Fan
3 sen
Computer (laptop)
5 sen
CRT (normal) TV (21 inch)
3 sen
LCD TV (32 inch)
7 sen
Computer (desktop)
9 sen
Plasma TV (42 inch)
10 sen
Washing Machine
15 sen
Vaccuum Cleaner
17 sen
Electrical Clothes Iron
33 sen
Electric Hot Plate
46 sen
Air Conditioning
46 sen
Electric Water Kettle
50 sen

p/s:: I found it through my email...just want to share the info..sharing is caring rite??..huh..

New year, new goal


Mcm terlambat je nk ckp psl ni..nk msk bulan mac dh pn..tp xpe..aku bkn nk cite ape pun..cume mase aku membace reader's digest bln mac td..aku terbace psl "new year, new goal..reader's digest version"..dr ape yg ditulis..mmg ramai yg list salah satu dr 'goal' derang ni adalah nk turunkan berat bdn..yg ni rating paling tinggi la..(aku x terkecuali..hihihi)..kt sini aku nk senaraikan lg antara list yg menjadi hit org ramai:

1) "pay off my card credits" --> hmmm..aku pn bercite2 jgk ni..ade lg sket nk byr..huhu

2) "read 100 books this year"--> mcm mustahil je aku nk wat...10 buku pn susah..

3) "go on NASCAR ride-a-long" --> perlu ke??not so into...

4) "get more sleep" -->ni aku suke..tp..workload byk..xbley tido lahhh...

5) "complete my PhD dissertation -->sentap...master dissertation aku pn xlepas lg ni...uwaaa.....

6) "be a great mom --> i wish to be..but not in this year list..uhhuhu

7) "stop smoking" --> i'm not a smoker but maybe i can put in my bf new goal list..huhhu..sowi ayg..ehhehe

8) "finish my family tree" -->ish3..aku dh lame xbuat folio sejarah..dh lame dh complete..out of list occay..

9) "volunteer more" --> sumtimes i have to be...tp kalo asyik kite je volunteer..xleh jd ni..uhuuh

10) "bicycle along the Oregon coast" --> bicycle? tukar ngn jogging kt trek je la..nk achieve lose weight and healthy body..

11) "Relax and stop making to-do list --> yg ni mmg aku sokong sgt..tiap2 taun wat list yg gempak2..termasuk la list2 di atas...uhuhu..so xyah kalut2 wat list..

so mmg byk la lg kite leh listkn and setup our new goal..but then..tgk la ujung taun nnt....list tinggal list..huuhu

p/s::aku lekat list to-do kt dlm almari..out of 10..1 pn xlepas lg..shhhhhhh......

22 February 2010

OFF DAY!!

Kali ini, aku bercuti dr 22hb smpai 26hb semata2 untuk menyiapkan report dan tesis..Di kala aku keboringan mengadap bende2 yg semuanye memerlukan aku untuk menaip..aku terjumpe bende ni.......

**komp kite mmg mcm ni ke..uhuhu..

20 February 2010

dating zmn akan datang...

mase aku tgh surfing2 tgk gamba n blog org lain..aku ternmpak pic kartun ni..lawak plak aku rase...

**klik pd pic untuk imej lebih besar

p/s: agak2 ade ke alat ni ek...huuhuhuh




19 February 2010

ouchh..

Aduhhh..sakit gile tekak aku..rase dh bermgg dh batuk xbaik2 lg ni..ubat batuk dh telan..mcm tu jgk..baru nk rehat2 sket..mlm jd susah nk tido disebabkn tekak yg gatal segatal tuannye.. oppsss...makan xpantang pun..main taram je mkn bende2 pedas n berminyak..amik la ubatnye tu..bos pun dh marah..asyik batuk2 je..1 opis dh menjangkit...aman dh dmm teruk, mcna dh ilang sore, nazri n gee dh stat dmm...huru hara opis MAB jup..sori guys..bkn salah aku..tp tekak aku dh sakit..nk wat camne..huhuuh...

Malam esok aku nk pegi gathering SKSHAS kt PJ..best nye..xsaba sbb nye aku free ujung mgg ni..leh hangout jupe membe2 skolah rendah.. discuss nk wat gathering besar2an..lame jgk xjupe derang ni..last jupe mase iftar bape taun lepas..uhhuuh...see u all tomolooo...chilll~~~

kije..kije..dan kije...

yuhuuu..rase dh bape ari xmenulis disebabkan kesibukan yg melanda telah menghuru harakan hidup aku..tp name pun kije kan..so layankn je la..tp alhamdulillah..kerja keras aku n phyto grup akhirnya success..bos aku pun suke..dia xckp byk sbb dia tau kitorang dh all out dh..wat kije mcm org gile..dh abis event pun kitorang stay lg kt opis wat spec instrument utk lab kt tasik chini plak..ade 52 instruments nk kena setel...hmmm..byk kn?wat dlm 1 mlm je..hahahah...x gile kpala otak aku n opismate aku..uhuhhuuh

**semasa lawatan..peluh dh menjurai2...sian derang..huhuh

tu x abis lg..ditambah plak report petronas...ade 3 report nk kena setel...then tesis master yg byk lg correction..mmg bln feb ni bulan yg hectic bg aku...tp betul la org kate..selagi belum tutup mate..kerja kerja kerja...


**meja opis aku yg berselerak...sape2 nk tlg kemas kn?huhuhu

bile igt blk zmn2 blaja dulu..rase best plak..tp mase zmn aku blaja dulu..aku terasa nk sgt kerja..cepat2 la kerja..nk pegang duit sendiri..tp bile dh kije ni..dpt duit tu mmg la best..tp stress je memanjang..penat..dan mcm2 lg la...rase nk kembali pd zmn blaja blk...mase blaja dulu nk kuar ngn membe2 senang je..xkire mase n tempat...kul 10 mlm pun bole gerak ke genting lg...skang ni dh kije kul 10 mlm mate dh kuyu..tgg mase nk tido...skang ni pon mate dh kuyu...terngiang2 lagu bad romance by lady gaga yg asyik kedengaran kt opis sepanjang mgg ni...besh2~~~nk tido...bye2..


p/s:: tgk la gamba opis aku tu..smpai kt almari pun diconteng2 oleh bos aku..perancangan yg melampau...huhuhu

14 February 2010

saman..saman..dan saman...

**gerak..gerak..gerak khas....


"Faza...aku kena saman...ayah ko leh tlg x? "

Ayat yg biase aku dgr dr dulu sampai skang..biase la tu..kalo ade org yg xpenah cr ttiba cr..mmg ade hajat..antara hajat tu suh ayah aku setel saman..baru2 ni..serentak dan ari2 org tepon n msg aku ckp psl saman..pakat bwk laju ramai2 ke ape ni..hmmm...sape suh bwk laju2..pastu kena saman..kan dh susah..hehehe

Namun begitu..aku ni pn xterlepas dr kena saman..walaupun aku rase aku bwk keta dh abis berhemah dh..(aku dh terlepas dr 3 kali saman)..heheheh...tp las2 aku pun kena speed trap jgk..dpt la jgk murah dr rm300 kpd rm150..lebih enak lg..mak aku kate nasy yg bwk keta aku..hahahha..marah nasy dgr..sah2 aku xblk kl ngn dia..ttiba terbabit skali..jgn marah nooo....

**aku bwk laju ni je pun kena saman jgk..huuhhu..

**leh la check saman korang

..::berdiskusi @mengumpat::..

**masing2 memberi pose yg bersesuaian utk perbincangan ilmiah..wakkaka..

Ish3..pantang aku jupe kwn2 lab aku ni..eh..silap..ex labmate ni..ade je cite2 hangat n hangit keluar...asalnye nk diskus psl tesis..skali berbakul2 ngumpat psl kije masing2..uhhuhu...

sblum perhimpunan haram di OLD town white coffee di bangi dilakukan, aku kena keje kt opis..sedangkan org tgh sibuk2 bercuti CNY ni..hmm..ape leh wat..kije je la...bos plak tercongok dlm opis ni..camne la aku nk excuse ni..xpe..bos aku sporting..pas aku bgtau dia nk blk kl..aku pun cabooottt le...siap dia perli aku lg..

"jauhnye blk kampung..KL tu stand for ape?kampung lunas?kampung lempoyak?"hmm...loyar buruk jgk bos aku ni...aku menyegih je..

smpai kt old town...ternmpak la pompuan cantik bername seghah aka mak hayam..hahah..mereka bersedia dgn tesis2..aku?pegi bwk report petronas..konon nk wat kt situ jgk...hmm..lain plak jd nye..kami bercerita..cerita.. dan terus cerita...lame jgk lepak..smpai bercawan2 minum..bile dh berkumpul camni..byk jugak info yg dpt..tgk contoh2 tesis yg derang wat..meletopssss..sume mcm phD nye tesis..salute la bdk2 lab 3159 ni..uhhuh

**air bercawan2 bersama2 tesis..sungguh ilmiah...

p/s::perbincangan tesis = 30%, perbincangan mengumpat = 70%...
bertih sungguh mulut2 kwn aku ni..hahahah.....

cakes~~

Mlm2 buta mengidam nk mkn kek..selera ape ntah..biase la tu..saje nk memanjakan diri selepas penat bekerja..(poyo aje)..kul 930 mlm pegi cr secret recipe bangi..smpai2..mak aih..ramainye..kompem lmbt..tp mengidam punye psl..turutkn jgk..

durian cheese cake xde..ape yg ade..hmm..try new york cheese...not bad..sodap...ririn plak order cheese choc cake n sasana plak mengalami konflik dlm diri di mana beliau sukar utk membuat keputusan..hmmm...pilih aje yg mane..sume sodap eh..las2 amik blackforest cheese...

**ni la kek yg kami mkn...frust jgk xde durian cheese cake..hmm

**gembiranye derang..sape yg ngidam ni..huhuhu


malam tu igtkn dpt tido lena...skali xleh tido lena jgk disebabkan emel yg aku dpt..sungguh mematahkn mood aku sekaligus aku jd xngantuk..hmmm...

12 February 2010

~~wallet laki dan pompuan~~

Mase aku kt opis dgn bdk2 opis yg struggle menyiapkan annual report petronas untuk disubmit dgn kadar paling segera (esok le tu)..aku dan gee terpandang pd wallet nazri yg kecik comel je..aku pelik nape kecik sgt wallet org laki ni...muat ke nk letak sume bende2 penting dlm wallet tu..

edisi soal siasat oleh aku n gee terhadap 2 lelaki di opis aku ini membuktikan pompuan bende remeh temeh pun dia amik kire..contohnye..

1) resit
org laki biase buang je..kalo pompuan..resit2 mesti simpan sbb biase nye belanja lebih dr ape yg dipikirkan..pikir2kn la...uhhuuh..abis penuh beg duit dgn resit..sbb tu org laki suh pompuan yg handle bab2 akaun ni..lebih teliti kot..huuhhu

2) kad
"Wat pe la simpan kad byk2..simpan kad yg nk guna sudah..."kate en. aman
sekeping dua sudah..ic,lesen,kad bank....
kalo org pompuan segala jenis kad nk disimpan lebih2 kad2 diskaun ke..privillege kad ke..(tesco, mesra, carlo rino, cosway, jusco...dan mcm2 lg la..)..mane xpenuh wallet..selagi bole sumbat..sumbat je...

3)duit syilling
pompuan kalo bole nk simpan duit syiling byk2..bole kate nk beli wallet mesti kena ade tmpt syiling..hmmm..simpan dlm tabung sudah..uhuhhu

itu je bende yg sempat aku tanye kt aman...dan sempat la aku snap pic wallet nazri dan aman yang mewakili wallet laki manakala wallet cik paja dan gee mewakili wallet pompuan..huuhhu..
kami pun pulang ke kampung halaman selepas berada sehingga jam 3 pagi di opis..hmmm..letih..

**wallet,walleter,walletest...hahhaha..agak2 bley teka mane satu laki punye..hhuuhuh

**tgkla perbezaan wallet laki dan pompuan...uhhuhu

09 February 2010

Girls outing~~

Aku plan nk g PD last week..but then i got parkson voucher worth rm150 and decided to buy a few things at alamanda..lame gak x g alamanda ni..slalu tgk wyg je kijenye..plus aku pun dh lame xpegi shopping..so we go for shopping!!...

Alamanda ni kalo ari ahad mmg la ramai org especially family..bak kate kwn aku si Farid..alamanda tmpat shopping org2 tua..hmm..nk ckp aku tua la tu..dengki betoi..huuhhu..aku target nk cari sling bag and kasut..lain plak yg aku beli..nk beli kasut..zana dh perli aku dh...

"kak faza kena beli rak kasut baru le jwbnye" kate sasana@zana..hmm..kansel...

so aku beli jgk sling bag disebabkan tidak memerlukan rak bag..ihhihi..dan juga baju dimana aku menambahkan koleksi bj purple buat sekian kalinya..nk beli wane oren derang xkasi plak..hmmm...ade baki voucher tu aku pegi kaunter Farmasi dan tergoda plak aku untuk membeli eyeliner wane ijau..fuhhh..mate ku spt incredible hulk nnt..

**sling bag gue..suke sbb ade patchwork..cantik x?heheh

lepas shoppping..aku, zana n ririn cepat2 pergi ke big apple..gara2 zana yg mengidam big apple..susah kalo dh ngidam ni..kena tunaikan..hahahah..big apple skang dh byk perisa..kelabu mata aku nk pilih..

**sedap sgt big apple ni..kalo tgh lapa..24 biji pun bole telan ni..wakakka

Lepas mentekedarah ni..aku saje wat kije gile dgn mengajak housemate aku yg pemalu2 ni tuk karaoke..uhuhuh..kasi lepas..mmg best..lame gak x berkaraoke ni..ade la dekat 2 bln..huhhu..we enjoy the moment...next month kitorang rancang nk karaoke lah lagi...no excuse..no shy2 cat..

p/s::ade org tu mula2 malu..mase dh balik tu asyik nyanyi je..pelik..slalunye xmcm tu..huuhhuuh..syhhhhhhhh....

08 February 2010

Lumut trip

Penat...uhuhuh..tp best sbb dpt gathering ngn ex labmate yang gile2 dan sewel..(including me!!).. Bengkel Penulisan Jurnal bertempat di Swiss Garden and Damai Spa Lumut, Perak..was organized by Dr Ainon..bengkel ni sedikit sebanyak membantu kitorang tuk menulis jurnal dan sedia untuk di publish pada pertengahan bln feb ni (poyos!!)..adusss...mane sempat weh..hahaha..xpe..blasah je..janji anto..

** pemandangan dari lobby swiss garden..

On the 1st day..cadangnye nk g pangkor..tp sbb dh smpai kt lumut pun dh lewat, so kitorang jln2 jln2 kt terminal jeti lumut je..beli sotong ikan kering dan ap2e yg patutla tuk bwk balik kl..hasilnya..

** setiap beg ade tulis name..takut tertukar..heheh

**bdk2 lab yg ceria, sporting n gile2..zass..layan...

Mlm tu ade briefing how to produce a good manuscript by Prof Shahidan Radiman..dgr sampai ngantuk2 dibuatnye..penat...huuhhu..pastu caboot msk bilik tido..

On the 2nd and 3rd day..kami menulis dan membaiki jurnal dengan "tekunnya"..tapi amik peluang jalan2 kt tepi pantai pd sebelah petang..xkan asyik nk mengadap jurnal kot..stressss....hahaha...

okla..aku upload a few pics..mls nk upload byk2..ngantok..nite..

** time ni dh boring..tgg nk g pantai..hehehe


**fasilitator dan peserta bengkel..b4 balik ke kl..babai lumut...