17 April 2010

Endnote

Pernah dgr psl endnote? Endnote ni adalah satu software yg memudahkan aku dan kwn2 aku nk wat citation dan rujukan dlm penulisan tesis, jurnal, buku n byk lagi la yg melibatkn penulisan..

Walaupun aku dh amik kursus endnote setahun yg lepas...aku xpraktikkan betul2..blur2 ayam je..kursus ni di ajar oleh Dr Talib Latif (semua kursus endnote kt FST tu dia handle..hebat..heheh)...katenye mase dia blaja kt UK dulu..org sane dh guna bende ni lame dh..expert masing2..kt msia je org xguna sgt..maybe xdedahkan sgt kot..

hari khamis last week..my labmate tgh sibuk2 blaja..so menyibuk la blaja blk la bende ni..aku tgk derang dpt ver 3 dh...mase aku blaja dulu ver 1 je..byk kegunaan endnote ni..senang nk wat rujukan sbbnye format rujukan untuk tesis dan jurnal, mmg slalu ade masalah..selalu tertinggal noktah, comma, italic..mcm2 la...bile dh set gaya UKM kt situ..tekan2 je beb..xpayah taip panjang berjela rujukan tu..leh import terus dr scopus or science direct tu..terus kuar..magic..hahaha...high recommendation tuk semua yg terlibat dlm bidang2 mcm ni...

aku nk try upload software tu kt sini..untuk dikongsi bersama..tapi nnt aku tanye org yg mahir sket dlm komp2 ni..den bdk baru blajo...hehehe..chiow...


p/s:: nnt aku try upload software skali ngn tutorial nye ye..heheh...

4 comments:

c.h.i.p.s.m.o.r.e. said...

yer..betul apa yg cik paza citer..endnote mmg memudahkan penulisan tesis sy..sy sgt gembira..guna lah endnote tanpa ragu2.. :)

cik paja hanim said...

hahah..lebih2 plak testimoni dia..heheheh

@syRaF said...

bagus ko belajar ni.. nenti senang sah2 lagi lau 'supervisor' hang yang suke sukie soh tambah sana sini.. tak ke pening nak wat rujukan balik... choy

GayaUKM said...

betul, EndNote mmg sangat berguna..

tutorial, tips & trik pasal Gaya UKM, MS word dan EndNote boleh didapat di sini: http://GayaUKM.blogspot.com.