10 December 2010

kerja - kerja - kerja


Dah bulan disember..
banyak task perlu diselesaikan untuk mengakhiri tahun 2010 dengan jayanya..wekk..jaya ke?
disebabkan projek fitoremediasi ni akan berakhir bulan Mac 2011..
kena la bertungkus lumus lunyai menyiapkan keje..
labwork, fieldwork, report..arghhhh..
boring gile la life aku skang ni..
tapi x pe..kite kena bersyukur atas ape yg ada..
sesibuk aku ni sempat lagi jalan2 g tgk wyg segala..huhu

cakap pasal keje..masing2 sibuk dgn keje..
kalo xkeje kire mkn gaji bute la kan paja..
skang tiba mase nye aku deal dgn pokok plak..
kena luangkan masa ke rumah hijau..
sebelum ni isolate bakteria dlm lab je..
kali ni kena apply bakteria tu plak..
aku kena kaji kaitan antara bakteria dengan akar pokok..
adakah bakteria yg aku isolate tu membantu pokok terpilih untuk menjalankan proses degradasi bahan organik dalam tanah tercemar..
proses ini akan memakan mase berbulan untuk tgk hasilnya..
setiap 2 mgg kena turun padang la..
tapi by the time xde makna nk relax2..
kena plak siapkan sampel tanah tercemar di oil refinery Melaka nun..
kalo bole by januari 2011 bole la complete..
pastu den nak bwk diri..hhuuhu..

pokok scirpus mucronatus

pokok scirpus grosus

ni plak pokok..eh..ni gue sedang mengaplikasikan bakteria ke dalam tangki yg berisi pokok2 di rumah hijau..


p/s:: credit to wawa sbb amik kn gamba yg comot ni..keh keh




2 comments:

✖ẅдẅд ѕчĦдϊΖд✖ said...

yeahh..credit maxis rm30 ek kak faza..;p

cik paja hanim said...

credit maxis pebende..aku letak gamba ko kt greenhouse tu br tau..huhhu