25 April 2011

don't ever give up...


Dah nak masuk bulan Mei..
cepatnya mase berlalu..
macam2 plan ade tuk bulan 5 ni..
kite hanya mampu merancang..tuhan yang menentukan..
hopefully menjadi dan matlamat tercapai..
please dont give up paja... : )

kekadang terpikir apa lah yang telah aku capai sepanjang 27 tahun ni..
impian tu ada..tapi hala tuju tu macam tak ada..
kerja skang ni sekadar memenuhi kehendak hidup..
betul ke aku enjoy dgn keje skang?
alhamdulillah aku bersyukur ade keje..
tapi still..aku kompius dgn hidup aku skang ni..
sampai bile..aku pun xpasti..
wallahua'lam..


mane satu hala tuju aku ntah..hmmmm


24 April 2011

kusut..kusut..


kepada pembaca...
saya ada masalah yang hendak dikongsikan bersama anda semua..
saya dah bagi nasihat tapi dia xmo dgr..
saya rase dia patut terima pendapat saya..tapi dia degil...
saya xtahu nak nk ckp macamana lagi..
bukan ape..
saya rase dia perlu berubah..
supaya dia senang cari kerja..
kalo dia terus bersikap begini..
dan terus begini..
apa harus saya lakukan..
berbuih2 sawan dh ckp..
dia tetap dgn keputusan dia..
dia nak kekalkan rambut dia macam ni...

kembang kan rambut adik saya?

cube pakai kopiah..tapi rambut tetap xmasuk..xmuat..

kalo lipas masuk ni..kompem xjupe jalan keluar...

saya xtau nak buat ape dgn dia ni..
mak saya pun dh bising2..
dia sanggup xmo keje semata2 xmo gunting rambut Bonnie M dia..
saya rancang nak je letak kutu kt dlm rambut dia..
kompem dia potong kan..
tapi nnt menjangkit kt saya plak..
so kansel plan A..uhuhhu
sesiapa ade cadangan untuk permasalahan saya ni..?


20 April 2011

kesusahan dan kebahagiaan


Aku teringat sms kawan aku tempoh hari..
dia nasihatkan aku..
berpegang pada surah al-insyirah ayat 5 dan 6
amalkan surah ni selepas solat 5 waktu..
insyaallah..Allah mendengar segala rintihan hamba-Nya..
jangan terlalu susah hati atas kesusahan yang melanda..
setiap kesusahan akan berakhir dengan kebahagiaan..
diikuti dengan usaha dan kerja keras,
semoga aku tabah menghadapi dugaan yang melanda..
Amin..

 Terjemahan surah al-insyirah
  1. Bukankah kami telah melapangkan untukmu dadamu?
  2.  dan kami telah menghilangkan daripada mu bebanmu,
  3. Yang memberatkan punggungmu?
  4. dan kami tinggikan bagimu sebutan (nama) mu,
  5. kerana sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan
  6. sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan,
  7. maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sunguh (urusan) yang lain,
  8. dan hanya kepada tuhanmulah hendaknya kamu berharap


18 April 2011

gila jam





aku gila nak dapatkan jam ni..kena simpan duit..huuhhu..


17 April 2011

selamat ari muda!


To my beloved abah..
Happy Birthday yg ke 25..errrkk..52..
Moga sentiasa nampak muda dan dipanjangkan umur..
Dimurahkan rezeki supaya leh bagi kt anak2 dia..hahha
 U're the best abah in the world..muahhhhh..

abah sy..ensem kan?hahahha

p/s:: happy birthday jugak kt puan boolat..aku mmg igt tarikh lahir ko beb..perangai ko pun same ngn abah aku..hahahha


16 April 2011

say cheese..


katakan keju.. senyum!


bukan..bukan..
atas permintaan seseorang..
aku nak cakap pasal keju kat sini..
so say cheese!


KEJU

Ade sesape kat sini tak tau ape itu keju? tak tau camane rupanye keju? tak penah rase keju? Tak pelik pun kalo ada yang tak pernah rase keju. Keju ni makanan yang agak mahal. Ye la.. slalu beli kat supermarket tu dekat 10 hinggit satu bungkus. Belum beli keju yg seketul2 tu..lagi mahal..

Selalu kalo nak makan makanan Western mesti disajikan dengan keju. Aku rase keju ni kalo makan direct tanpa mkn dgn roti or ape2 mknn rasenye xde la sesedap mane pun.. masam2 masin.. Mungkin sebab rase yg masam masin tu yg buat sedap dalam makanan tu.. aku plak kalo beli burger mesti nak kena letak keju.. kalo xrase macam kekurangan je.. same jugak kalo beli roti.. mesti nak yg ade keju.. kalo x, mmg xbeli or xmakan lansung..cmtu jugak dgn croquete ngn hotdog jumbo yg jual kt jusco.. mesti amik yg ade keju.. baru umppphhh..uhhuu.. adoi..terliur plak..

kesimpulannya aku mmg addict dengan keju..huhuhu..meh kite tgk kebaikan keju yang dipetik dr google... banyak jugak kebaikan nya.. so xsalah kalo kite makan keju tapi xbole berlebihan.. kalo tak jd gemok! uwaaa....


Kebaikan keju:
1) baik untuk gigi dan tulang
2) membantu dalam proses kehamilan
3) mengurangkan masalah yang berkaitan dgn PMS
4) meningkatkan sistem imun
5) menambah berat badan
6) mengurangkan masalah yg berkaitan dengan migrain
7) mencegah kanser



p/s: kepada org itu..sy dh letak entry psl keju.. u owe me..:))


15 April 2011

I do.. I do.. I do..do..do..do..




It's always been about me, myself, and I
I thought relationships were nothing but a waste of time
I never wanted to be anybody's other half
I was happy saying I had a love that wouldn't last
That was the only way I knew 'til I met you

You make we wanna say

I do, I do, I do, do do do do do do doo
Yeah, I do, I do, I do, do do do do do do doo
Cause every time before it's been like
Maybe yes and maybe no
I can't live without it, I can't let it go
Ooh what did I get myself into?
You make we wanna say I do, I do, I do, I do, I do, I do

Tell me is it only me

Do you feel the same?
You know me well enough to know that I'm not playing games
I promise I won't turn around and I won't let you down
You can trust I've never felt it like I feel it now
Baby there's nothing, there's nothing we can't get through

So can we say

I do, I do, I do, do do do do do do doo

Oh baby, I do, I do, I do, do do do do do do doo
Cause every time before it's been like
Maybe yes and maybe no
I won't live without it, I won't let it go
What more can I get myself into?
You make we wanna say

Me, a family, a house, a family

Ooh, can we be a family?
And when I'm eighty years old I'm sitting next to you

And we'll remember when we said

I do, I do, I do, do do do do do do do
Oh baby, I do, I do, I do, do do do do do do do
Cause every time before it's been like
Maybe yes and maybe no
I won't live without it, I won't let us go
Just look at what we got ourselves into
You make we wanna say I do, I do, I do, I do, I do, I do,
Love you

[ From: http://www.metrolyrics.com/i-do-lyrics-colbie-caillat.html ]
 
p/s:: menari2 sambil menggoyang2kan skirt kembang edisi verangan..hahahha

08 April 2011

awas..telur ayam tiruan!


Korang penah dgr pasal telur tiruan tak? kalo xpenah korang boleh bace kat sini
Ntah ape2 la org zaman skarang ni. 
Sampai telur ayam tu pun diorang nk buat tipu2 punya. 
Bile aku tgk bahan2 yang digunakan untuk buat telur tu xde la semudah dan menjimatkan sgt pun.
Macam agak rumit la nk buat tu. 
Maybe keuntungan yg diperolehi banyak gila kot..
Kalo bende yg dicipta tu mendatangkan kebaikan xpe la jugak.
Ini tak..memudaratkan plak.
Apa la nak jadi zaman skarang ni.
Kemahiran dan kepakaran di salah guna.

*yg kiri tu (lebih besar) adalah tiruan*
-pic sumber kosmo
 
 *cara-cara nak buat telur tiruan*
pic dan cara2 bole tgk kat sini.. 

 *sgt merepek la buat telur gini*

 *kulit telurnye mmg beza..tp xkn la nk kena cek 1-1 kan..aishhh*

 
Cara mengenal telur tiruan:

1) Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.

2) Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.

3) Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.

4) Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.

5) Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.

6) Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.

7) Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.

8) Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.


Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.

Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam.

SM Mohamed Idris,
Presiden CAP.


*Sumber dipetik dari google aje la..*



07 April 2011

Just go with it

sunyi je ofis..tinggal aku, khairi dan aman..
kaki-kaki kepochi sume cuti..
pastu arini tepon krang kring...
baik tepon opis mahupun tepon bimbit..
penat mulut berckp xhenti2..

keje2 pun dh setel untuk hari ini..
tetiba aku teringat nak update wayang yang aku tgk smlam
Just go with it..terbaek la..
kelakar..aku gelak dari mula sampai abis..
tapi cite mcm ni ending dia dh bole agak..
happy ending..stereotype sgt..
sebenarnya kalo tgk kt dvd pun dh memadai..
xchallenging pn citenye..
tapi disebabkan tiket smlam RM6 je..
rase berbaloi la aku tgk kt wayang


Cerita yg selamber ni dilakonkan oleh Adam Sandler dan Jennifer Aniston. Pelakon paling sexy dlm cite tu aku x tau ape namenya. Nicole kidman pun ade.. gedix sgt okay dia dlm tu. Cite ini dilabelkan sebagai tayangan 18SX. So sesiapa yg dh ade anak tu jgn menggatal nk bwk anak..dan sesiapa kakak2 dan abg2 yg ade adik bwh 18..toksah menggatal nk bwk..kompem kena halau bdk2 tu. Actually bukan ade adegan yg terlampau sgt pun.. cuma pompuan yg sexy berbikini plus makcik memakai coli dan nari menari, cium mencium tu je..still bdk2 xsesuai le..tapi aku tgk cite merong mahawangsa tu ade jugak adegan2 yg melampau.. tapi xplak dilabelkan as 18.. ntah le..janji aku dah lebih 18..huhuhu..

Serba sedikit pengajaran yg aku perolehi dari cerita ni,  dalam mengharungi hidup kita kena sentiasa ikhlas dan jangan la menipu semata-mata kita nak nampak elok pada mata orang lain. Jadilah diri sendiri dan pasti kebahagiaan itu akan jadi milik kita. Sanggup menipu semata-mata ko nak mengorat pompuan yg hot and sexy tu.. yang ada depan mata ko buat tak tau je.. yang pompuan pun sama. Berlaku jujur la xkira dengan kawan, bf/gf, mak ayah and bdk2 kecik skalipun.. huhuhu.. nnt memakan diri sendiri.. merana seumur hidup..

Rase-rase nya cite tu dh nk abis kt wayang. Sape2 xsempat tgk kt dvd or download je pun ok.. amaran kpd sesiapa yg xsuke tgk cite yg ringan or love comedy.. toksah tgk la..kompem korang kate bosan.. actually ade mamat sebelah aku tu xabis2 gelak sakan.. tgk pompuan sexy mcm xpenah tgk je.. bersiul2 lagi..ape la....



p/s:: teringat aku bwk2 adik2 aku yg belum cukup umur nk tgk final destination yg dilabel as 18 ape aku xigt..last2 kena halau and kami makan popcorn dalam keta je..huhuh..membazir sungguh...

06 April 2011

waaa...mengidam


warggghhh..tetiba aku rase nak mkn durian manyak2 sgt..
lepas aku tgk 360 kt TV3 td..
 'Musang King'
sungguh terliur hingga terasa lapar yg amat sgt...hampeh la!


pic diambil dr encik google



02 April 2011

kelip-kelip kampung Dew


Hello semua.. lama dah tak update blog.. 
selalu bukak tapi takde idea nak tulis ape.. 
cik paja baru je balik dari cuti-cuti Malaysia.. 
ala.. bukan pegi mane pun.. 
jalan-jalan di utara tanah air..

Penang -> Kedah -> Perak


okay..untuk entry ni..
aku nak cite pasal pengalaman aku..
mengunjungi Kelip-kelip Kampung Dew di Taiping, Perak..
actually me n friend xrancang pun nak pegi sini..
main aci redah je tanye..
kami bernasib baik malam tu sebab..
ade sekumpulan pelancong dari KL datang nak tgk kelip2..
aku ingat kelip2 tu kunang2..
bercahaya2 je..rupa-rupanya kelip2 dgn kunang2 berbeza..
saiz kunang2 lebih besar berbanding kelip2..
yang ade kt bandar tu kunang2 ye..
kelip2 ade kt pokok tertentu je..

okay.. doesn't matter..
yang penting aku sgt teruja melihat kelip2 malam tu..
serius mmg sangat cantik..
xleh tergambar dgn gambar apatah lagi dgn kata2..
kiri kanan pokok brembang dipenuhi dgn kelip2..
tangkap gamba berpuluh kali xnampak pun cahaya tu..
wat keje bodoh je nk snap jgk..
pastu terfikir kalo la aku bwk jar kosong..
dapat tangkap 3 4 5 6 ekor kelip2 pun jadila..
tapi tidak dibenarkan sama sekali..
sedih jugak la tak dapat nak tangkap n bawak balik..
tapi at last kelip2 tu datang sendiri jugak..
lepas kelip2 berada di atas tgn aku..
suke gile beb!

*kecik je kan kelip2 ni..ke tgn aku yg besar?hahah*
walaupun kecik (lebih kurang sebesar beras)
tapi berjaya menghasilkan cahaya yang cukup terang di malam hari..
kelip2 ni xsenonoh okay..
dia siap mengawan atas tgn aku..
menurut kata En Khairul yg membawa kami menaiki bot tu..
mmg skarang musim kelip2 mengawan..
dan apabila mereka mengawan maka cahaya kelip2 tersebut memberikan cahaya yang lebih jelas..
akibat dari penggabungan 2 cahaya..
serupa pokok krismas plak aku tgk..
huhuu..sgt indah ciptaan tuhan..

*cahaya kelip2 atas tgn aku..nmpak cahaya je..tgn aku pn xnmpak..:) *

perjalanan ini mengambil masa hampir 2 jam
agak berbaloi bayarannya untuk perjalanan sejauh itu..
ditambah lagi kehadiran kelip2 yang sangat banyak..
overall mmg aku puas hati la..
ade jgk aku tanye tourist dr US..
Dia compare kelip2 kt kg Dew dgn kelip2 kg Kuantan, Selangor..
dia kata kg Dew much better..so xrugi la aku dtg jauh2 dr KL n tgk kelip2 ni
so sesiapa yang berminat nk tgk kelip2 or lain2..
bole la cek website ini untuk keterangan lanjut..

*muka penat..tgg queue naik bot*

 *ni la bot yg kami naik*

*berusaha nk amik gamba kelip2 kt pokok tapi hampeh..xnmpak lansung*

*udang galah yg ditangkap di sungai kuala sepetang*