02 April 2011

kelip-kelip kampung Dew


Hello semua.. lama dah tak update blog.. 
selalu bukak tapi takde idea nak tulis ape.. 
cik paja baru je balik dari cuti-cuti Malaysia.. 
ala.. bukan pegi mane pun.. 
jalan-jalan di utara tanah air..

Penang -> Kedah -> Perak


okay..untuk entry ni..
aku nak cite pasal pengalaman aku..
mengunjungi Kelip-kelip Kampung Dew di Taiping, Perak..
actually me n friend xrancang pun nak pegi sini..
main aci redah je tanye..
kami bernasib baik malam tu sebab..
ade sekumpulan pelancong dari KL datang nak tgk kelip2..
aku ingat kelip2 tu kunang2..
bercahaya2 je..rupa-rupanya kelip2 dgn kunang2 berbeza..
saiz kunang2 lebih besar berbanding kelip2..
yang ade kt bandar tu kunang2 ye..
kelip2 ade kt pokok tertentu je..

okay.. doesn't matter..
yang penting aku sgt teruja melihat kelip2 malam tu..
serius mmg sangat cantik..
xleh tergambar dgn gambar apatah lagi dgn kata2..
kiri kanan pokok brembang dipenuhi dgn kelip2..
tangkap gamba berpuluh kali xnampak pun cahaya tu..
wat keje bodoh je nk snap jgk..
pastu terfikir kalo la aku bwk jar kosong..
dapat tangkap 3 4 5 6 ekor kelip2 pun jadila..
tapi tidak dibenarkan sama sekali..
sedih jugak la tak dapat nak tangkap n bawak balik..
tapi at last kelip2 tu datang sendiri jugak..
lepas kelip2 berada di atas tgn aku..
suke gile beb!

*kecik je kan kelip2 ni..ke tgn aku yg besar?hahah*
walaupun kecik (lebih kurang sebesar beras)
tapi berjaya menghasilkan cahaya yang cukup terang di malam hari..
kelip2 ni xsenonoh okay..
dia siap mengawan atas tgn aku..
menurut kata En Khairul yg membawa kami menaiki bot tu..
mmg skarang musim kelip2 mengawan..
dan apabila mereka mengawan maka cahaya kelip2 tersebut memberikan cahaya yang lebih jelas..
akibat dari penggabungan 2 cahaya..
serupa pokok krismas plak aku tgk..
huhuu..sgt indah ciptaan tuhan..

*cahaya kelip2 atas tgn aku..nmpak cahaya je..tgn aku pn xnmpak..:) *

perjalanan ini mengambil masa hampir 2 jam
agak berbaloi bayarannya untuk perjalanan sejauh itu..
ditambah lagi kehadiran kelip2 yang sangat banyak..
overall mmg aku puas hati la..
ade jgk aku tanye tourist dr US..
Dia compare kelip2 kt kg Dew dgn kelip2 kg Kuantan, Selangor..
dia kata kg Dew much better..so xrugi la aku dtg jauh2 dr KL n tgk kelip2 ni
so sesiapa yang berminat nk tgk kelip2 or lain2..
bole la cek website ini untuk keterangan lanjut..

*muka penat..tgg queue naik bot*

 *ni la bot yg kami naik*

*berusaha nk amik gamba kelip2 kt pokok tapi hampeh..xnmpak lansung*

*udang galah yg ditangkap di sungai kuala sepetang*




3 comments:

Khairul Salleh said...

Tq kerana buat post untuk kampung dew. Saya dengan ini melantik anda menjadi duta kelip-kelip kg dew. Lagipun anda orang sini.

cik paja hanim said...

sy bukan org perak..sy tourist jugak..uhuhuhkalo ade mase leh sy g sane lg..uhhuhu

shaz said...

salam, saya nak tanya berapa harga tiket utk touring 2 jam tu?