31 July 2011

selamat berpuasa dari cikpaja



Hehehe.. aku boring gile smalam.
adik aku sibuk buat hantaran, aku main lukis-lukis.
teringat masa zaman main lukis-lukis time berYM dulu.
Memang aku ni xde bakat melukis langsung. Hahaha. 

Okay. Dikesempatan ini, aku nak ucapkan selamat berpuasa bagi kaum muslimin dan muslimat.
Semoga bulan ramadhan kali ini memberi banyak keberkatan dalam hidup kita.
Sama-sama kita berdoa semoga amalan kita diterima oleh Allah S.W.T.
Amin..:)

Mari kita niat puasa..


Puding karamel dapur bujang

Semalam aku rajin-rajinkan diri buat puding. Gara-gara adik aku si uda tu nak makan puding karamel. Kena jugak la buat. Esok dah posa. Dia suh aku buat sebab nak makan banyak-banyak. Apola. Bulan posa pun bole makan la puding ni. Cuma tak larat nak makan banyak-banyak je. Mengada-ngada. hahaha.

Resepi puding caramel ni aku blaja dari housemate aku kat bangi. Dia dah pindah dah. Ikut suami dia keje kat Johor. Resepi yang dia ajar senang je. Aku yang xpandai masak pun bole je buat. Apatah lagi korang yang pro tu. Bagi sesapa yang nak cuba, bole la try resepi ni mase bulan posa. Dari korang beli kt bazar yang kengkadang tak sedap tu, baik korang buat sendiri.

Okay, bahan-bahannya:

1 cawan telur (lebih kurang 5 biji telur)
1 cawan susu low fat
1/2 cawan gula pasir
ujung sudu esen vanilla 

Cara-caranya:

1) Masukkan semua bahan-bahan di atas dalam blender dan blend lebih kurang 10 minit
2) Untuk gula hangus, letak 1 1/2 sudu gula dalam loyang dan panaskan sampai kekuningan. Jangan sampai jadi coklat tau. Bila dah kekuningan cepat2 angkat.
3) Letak atas pengukus. Tuang bahan-bahan yang diblend tu dalam loyang. Then kukus lebih kurang 45 minit. Api jangan kuat sangat ye. Nanti membuak korang nye puding nanti.
4) Selepas kukus, biarkan dalam 5 minit dan kemudiannya letak dalam fridge dalam 4-5 jam.
5) Then bole la makan sejuk-sejuk nanti. Nak hidang nnt sile terbalik kan ye. Baru la nampak puding karamel tu. Huhuhu

puding karamel by cikpaja..

p/s:: Gula hangus xde sangat sebab aku terguna loyang yang bocor..habis gula hangus hilang masuk dalam pengukus..uwaaa..better cek loyang korang sebelum guna..:)

27 July 2011

Each a cup pleassee


Korang penah minum coolblog tak? I'm sure mesti ramai dah minum coolblog ni. Tapi aku bukan nak cite pasal coolblog. Coolblog is too sweet for me. Mungkin ade tempat yang buat tak bape nak manis. So depends on the gerai la kan. Anyway entry ni aku nak cite pasal minuman ala-ala coolblog. Nape ala-ala? Sebab dianye penutup jenis yg plastik yang sama macam coolblog dan namanye Each a Cup. Name tak mesra alam kan. I mean susah bebeno nak menyebutnya. Tapi air dia gile cool. Memang sedap. Aku jumpa air ni kat Kulim. Jauh kan. Actually aku first time minum coolblog pun kat Kulim jugak. Pastu baru aku jupe kat KL and Bangi. Keh keh. Last week aku pegi Sogo, barula aku terjumpa Each a cup ni lagi. Minum lagi la. Kehausan sungguh berjalan-jalan di Jalan TAR. Mari minum!

nampak biasa je..tapi sedap wooo..

gerai Each a cup kt kulim..korang tgk gamba dia..gile terliur..sedap..xtipu!

16 July 2011

Conference Brownfield 2011


Petang sabtu ni, rajin pulak aku nak update blog. Orang lain kuar jalan-jalan, aku nak rehat kat rumah je. Dari bersesak-sesak kat luar tu, baik manfaat waktu cuti dengan sebaiknya. Minggu lepas tak rajin nak update blog sebab sibuk dengan conference kat KL. Pegi awal pagi, balik-balik dah malam. So balik tu mandi manda, rehat dan tido. Entry kali ni saje nak kongsi hal berkenaan dengan conference yang aku attend last week. 

Title: Brownfield Asia 2011- International Conference on Remediation and Management of Contaminated Land: Focus on Asia
Tarikh: 12-14 Julai 2011
Tempat: Sunway Resort Hotel & Spa, Sunway, KL
Anjuran: Institution Engineer of Malaysia (IEM)

Conference ni bagus untuk aku tapi ape yang aku sedihnya, aku baru dapat tau pasal Brownfield Conference ni 3 hari sebelum. Kelam kabut nak daftar segala. Nak dapatkan rate student, kad matrik aku dah berzaman hilang. Then a day before aku pegi la wat kad matrik baru. Rupa-rupanya kalo hilang kena g wat report kt balai polis berdekatan. Nasib baik abang polis yang hensem tolong aku. Hensem woo tapi badan tough sangat. Takut. Hahahaha. Okay. Bile daftar as student dapat la murah sket. Yurannye dapat kurang dari RM1500 kepada RM400. See. Gile mahal kan. Dah la tak bawak apa-apa paper tuk present. Tak berbaloi la kalo datang walk in. Overall conference ni memang discuss pasal remediation. Memang aku terlibat dalam Bioremediation dan Phytoremediation. Tapi aku microbiologist maaa. Derang plak banyak discuss konsep engineering. Paham tu paham tapi nganga jugak la. Nasib baik la ada 1 slot yang memang focus pada biorem dan phytorem. Banyak jugak la aku belajar dan macam-macam teknologi yang digunakan untuk remediate kawasan tercemar terutamanya tanah dan groundwater. Conference ni tak terhad dalam Malaysia je, diorang invited speaker luar dari Taiwan, Jepun, US dan Mexico yang sememangnya dah expert bab-bab remediate ni. Cuma terkilan tak dapat bawa paper dari projek PETRONAS tuk kongsi dengan mereka. Saje nak tambah networking. Penting tu. Lepas conference ni, kami memag bercadang nak buat conference macam ni jugak. Cuma lebih spesifik pada bidang Phytoremediation. Insyaallah. Kena usaha lebih sket lepas ni.


keynote paper by Prof Suhaimi from UiTM

perlu ke serius sgt muka ko tu man?lempang satg

oh my...booolllaaatttt..dok barisan belakang sbb lewat..

muka-muka kebosanan..paksa amik gamba..

buku programme..'simple' gile.. aku igt dia bagi proceeding byr mahal-mahal

pemandangan dari ballroom.bole tengok orang mandi manda kat sunway lagoon

bole nampak the whole theme park..dekat gile wehhh..

foodie.. 1st round k..2nd round n 3rd tak snap pun..huhuhu

us without me.. tea time..(aman's new hair-with gel..hahahah)


Percaya padaku


Sangat suka ini lagu. Lagu ni akan mengingatkan aku pada seseorang. Rase sedih pun ade.. :(



Percaya padaku - Ungu


aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu

seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu


berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku


tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

 berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku



Aishiteru-menunggu


Mood nak upload lagu-lagu favourite...


Aishiteru-menunggu by Zivilia

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta ki
ta takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

13 July 2011

11 July 2011

Buy 1 free 1 Double Cheeseburger



Buy 1 free 1 datang lagi..
Macam iklan tora datang lagi pulak.
Kali ni Mc Donalds buat promotion buy 1 free 1 Double cheeseburger.
Untuk ala carte saje.
So seperti biasa, print kupon kat link di bawah.
Then sile pergi ke kaunter Mcdonalds berdekatan ye.
Pada 11-13 Julai 2011 sahaja.
So grab it fast. Takyah fast-fast pun.
Paling kurang kena beratur panjang je. Hehehe


07 July 2011

layan lagu offspring di malam hari

Tengah-tengah malam buta ni, tetiba teringat lagu yang dinyanyikan oleh Offspring.
Takde la teringat semata-mata. 
Mase naik bas ke Kulim tadi, dengar dalam radio pasang.
Terngiang-ngiang lagunye.
Memang old skool. Layan baeeeekk punyeee..



Pretty Fly (For a white guy) - Offspring

Give it to me baby,
Uh-huh uh-huh
Give it to me baby,
Uh-huh uh-huh
Give it to me baby
Uh-huh uh-huh
And all the girlies say I'm pretty fly for a white guy

Uno, dos, tres, cuatro, cinco, cinco, seis

You know it's kind of hard
Just to get along today
Our subject isn't cool
But he thinks it anyway
He may not have a clue
And he may not have style
But everything he lacks
Well he makes up in denial

So don't debate, play it straight
You know he really doesn't get it anyway
Gonna play the field, and keep it real
For you no way, for you no way
So if you don't rate, just overcompensate
At least you'll know you can always go on Ricki Lake
The world needs wannabees, so (hey, hey)
Do that brand new thing

He needs some cool tunes
Not just any will suffice
But they didn't have Ice Cube
So he bought Vanilla Ice
Now cruising in his Pinto,
He sees homies as he pass
But if he looks twice
They're gonna kick his lily ass

Now he's getting a tattoo, yeah
He's gettin' ink done
He asked for a "13" but they drew a "31"
Friends say he's trying too hard
And he's not quite hip
But in his own mind
He's the, he's the dopest trip

p/s:: Mood nak layan lagu-lagu lama sudah bermula..jeng jeng jeng


05 July 2011

membebel


Kadang-kadang hidup ini complicated
Buat aku rimas.
Buat aku give up.
Selalu fikir bukan-bukan.
Tidak fikir panjang 
.
Semoga apa yang terjadi hanyalah satu dugaan.
Yang bersifat sementara.
Untuk menguji hambanya.
Serius. Aku penat!

(hasil bebelan Cikpaja, 2011)

04 July 2011

Aku, Pantai dan Sungai Contest



Salam korang. Cik paja telah ditag oleh Miss POP untuk join contest Cik Ziera
First time jugak cikpaja join2 contest ni. Tak pe. Kite try je la kan.
bagi sesiapa yang nak join Contest Cik Ziera ni, korang bole la melawat dan follow blog Cik Ziera.
Pastu moh same-same kite join contest ni k!

Okay. Tanpa membuang mase cik paja nak letak a few gamba cikpaja dan kawan-kawan yang comel di tepi pantai. Ikutkan hati memang nak letak macam-macam gamba. Tapi takmo enterprem lebih-lebih la. Heheh.. Cekidaut.

mengendap-ngendap di celah kayu kayan

kat tepi pantai lumut..

budak ni tak sabar nak lompat..last-last dia sorang je lompat. Hahaha

 Cikpaja letak 3 gamba je la. Gamba ni diambil masa menghadiri Kursus Penulisan Jurnal di Damai Spa Laut di Lumut, Perak. Kursus ni dihadiri oleh budak-budak Master Lab Mikrobiologi sekitaran 3159. Semua adalah tanggungan UKM tapi dengan syarat jurnal mesti dihasilkan dalam tempoh sekian-sekian. Tapi biasa la. Jangan harap le nak siap. Bile pergi kursus macamni barula bole amik kesempatan jalan-jalan. Tak sempat mandi-manda pun kat sini. Jadual pack pagi sampai malam. Sangat seronok sebab dapat kumpul ramai-ramai dan havoc gile. Bikin kecoh la kat situ. heheh.

Okay. Done. Cikpaja nak tag 2 pengikut tegar blog cikpaja:



p/s:: Mereka-mereka yang tidak di tag jugak bole join..


03 July 2011

Aku benci lipas!


Apekah makhluk atau binatang yang korang paling benci skali kat muka bumi ni? Ape sebab korang tak suka? Sebab haram? Sebab tak comel? Sebab dan sebab. Arghhhh. Kalo aku, aku benci lipas! Kalo ikutkan aku tak takut dengan menatang ni. Tapi disebab aku penah 'diraba' oleh lipas yang menyelinap masuk dalam baju aku. Eeeeee. Sangat geli okay.Persepsi aku terhadap lipas berubah. Kalo aku jupe aku takkan benarkan dia bertapa dalam umah aku. Geli. Jijik. Kotor.

say no to cockroach!

Nak dijadikan cerita, aku baru balik dari kampung. Aku ni jarang duduk kampung. So aku ni sangat tak biasa dengan keadaan di kampung. Bole stay tuk sehari je kot. Tuk jangka masa panjang memang susah la. Aku nangis hari-hari nanti. Hahaha. Malam aku stay kat kampung, aku ngantuk sangat sebab malam sebelum tu aku tak bole tido. Selepas kenduri arwah tu, aku memang bantai la tido kat mane-mane je kat rumah tu asalkan aku bole tido. Tengah syok2 tido, tetiba aku tersedar sebab aku terbau satu bau yang busuk. Wekkkk. Bau lipas! Tetiba aku rase ade bende bergerak atas muka aku. Menjerit aku kul 4 pagi tu. Sekali aku terasa ada bende bergerak atas tangan plak. Uwaaaaa. Apa ni. Nape ade banyak lipas. Rase nak nangis time-time tu jugak. Sampaikan sepupu, pakcik, adik aku sume bangun. Hahaha. Bikin huru hara di pagi hari. Arghh. Peduli apa aku.

bior dia dpt cancer pn xpe!
Aku tak suka lipas sebab utamanya ialah bau dia busuk okay! Ko bayangkan pernah aku tgh semayang tetiba aku terbau lipas yang sangat kuat. Tetiba lipas lalu depan sejadah aku. Terus aku tak kusyuk dan batal terus semata-mata aku nak bunuh lipas tu. Mane datang ntah lipas waktu tu. Aku takut dia masuk dalam almari baju. Eeee. Beranak pinak kat situ kang. Okay. Itu satu. Kalo aku cuba nak bunuh lipas plak kan, let say aku dah sembur shieldtox or ape-ape je, mesti dia terhegeh-hegeh nak lari ke arah aku. What the fish! Aku tak suka ko la kipas lipas!

go to hell!








Tapi kan aku rase, kalo kite tak suka binatang tu tak kira la ape jenis pun, sebaiknya kita tak bole maki-maki depan binatang tu. Dia faham ko tau. Iye. Sebelum aku diserang oleh lipas kat kampung, aku dah berjaya menghambat dan membunuh seekor lipas kat umah aku sambil memaki-maki dengan kata-kata kesat yang menunjukkan aku geram gile ngan lipas. Pastu esoknya aku plak kena serang. Uwaaaa. Kejam la. So kalo nak maki ke, korang maki dalam blog je. heehehe. Lipas takde blog kot melainkan Oggy and the Cockroaches. See. Dalam cite tu lipas-lipas tu sangat jahat okay! So tak salah kalo aku benci lipas! Okay. Sekian entry lepas geram terhadap makhluk perosak.

p/s:: bersungguh-sungguh wat entry pasal lipas. tak bole maki2 di luar..huhuhu


02 July 2011

Who's that girl?


Double like this song..rase nak nari-nari..demm..over!


WHo's that girl - Guy Sebastian

Tell me who's that girl
Just walk walk (walk) in the club
Tell me who's that girl
Just walk walk (walk) in the club
Tell me who's that girl
Just walk walk (walk) in the club
Just walk walk (walk) in the club
Just walk walk (walk), walk walk (walk), yeah

Before the night is through
Imma tell ya how I feel about you
And I know I got some work to do
To make you believe that you should be leaving with me

I never thought I'd fall in love in a club
The more I get of you, I can't get enough
I won't be letting you leave here alone
So can somebody please let me know

01 July 2011

Sepetang di pejabat pos bangi


Di suatu tengahari, aku berada di pejabat pos untuk membayar bil astro yang tertunggak RM 24 jer. Siap bagi mesej suh bayar tertunggak tu. Kalo tak bayar ugut nak potong. Taik arr. Terkurang 24 hinggit pun nak kecoh. Dah la bil bulan lepas sampai RM124.95. Bapak banyak. Kalo normal bil RM59. Amik Astro First and tukar beyond sampai RM120++ dia charge. Tu pun ade hati nak naikkan bil astro lagi. Memang cari nahas la. Terpaksa la aku g bayar kt pejabat pos. Takbleh bayar guna CIMBclicks sebab lambat sket nak update kat astro tu. Kang kalo dah potong tak pasal-pasal nak kena bayar charge penyambungan plak. Memang kaut duit betul kan.

pejabat pos bandar baru bangi.. heheh

Okay. Takmo cakap pasal bil Astro tu. Cite pasal kat pejabat pos. Orang agak ramai sebab waktu lunch. So ramai yang bekerja akan pegi pejabat pos untuk settle ape yang patut. So turn aku agak lambat jugak. Ade 12 orang lagi before turn aku. Nak dijadikan cite ade sorang mamat askar ni tegur aku sebab kebetulan aku duk sebelah dia. Kalo ikutkan nak berdiri je. Sebab lambat lagi so ter-paksa la duduk. Aku main teka je dia askar sebab dia pakai seluar askar yang celoreng-celoreng tu. So betul la kan?heh

Askar :  Dik, nak bayar bil ke?
Aku     :  Ha ah..(senyum..)
Askar :  Bil ape dik? banyak ke?
Aku     :  Takde la. Satu bil je. Orang ramai plak.
Askar :  Tu la.. ramai org nak bayar bil. Dah gaji. Jadi ramai la kan. Abang tunggu lame jugak ni. Nak masuk duit dlm  ASB..
Aku     :   Oooo..(Senyumm..dalam hati..Ade aku tanye ko nk simpan duit ke keluar duit?)

Askar ni senyum jugak. Pastu aku tanye dia soalan plak
Aku    : Bang, tak gi semayang jumaat ke bang? dah kul bape ni?

Mase tu dah pukul 1.45 okay.

Abang askar tu terus terbatuk. Terkejut barang kali dengan soalan aku tu. Dia senyum pastu dia kate dia xde masa nak datang sini. Pastu aku dah tak tau ape dia cakap lagi sebab aku bangun. Turn aku dah sampai. Mesti mamat tu bengang aku tanye camtu. Dah la tak pegi semayang, ko gatal dok sembang ngan aku sape suruh. Kan dah silap orang. Tak pasal-pasal malu diri sendiri.

Bukan dia sorang je laki dalam pejabat pos tu. Aku tengok ramai je laki yang tak tau malu dok dalam tu. Kalo iye pun korang tak pegi semayang jumaat, korang duduk diam-diam dalam rumah bole tak? Kadang-kadang tu kat kedai makan bersepah-sepah org laki melepak macam buat-buat tak tau je waktu semayang Jumaat. Hormat la sket. Kot ye pun Jumaat tu 1st time korang ponteng, tak yah bangga sangat la korang tak pegi semayang Jumaat. Kalo korang 1st time buat, aku tak rase korang saje-saje nak tayang muka time Jumaat kan. Ni mesti dah biasa ponteng sampai takde perasaan malu langsung. Ape nak jadi la skang ni. 

p/s:: kubur masing-masing kan. Tapi sendiri mau ingat la..masing-masing dah baligh!hehehe