16 July 2011

Conference Brownfield 2011


Petang sabtu ni, rajin pulak aku nak update blog. Orang lain kuar jalan-jalan, aku nak rehat kat rumah je. Dari bersesak-sesak kat luar tu, baik manfaat waktu cuti dengan sebaiknya. Minggu lepas tak rajin nak update blog sebab sibuk dengan conference kat KL. Pegi awal pagi, balik-balik dah malam. So balik tu mandi manda, rehat dan tido. Entry kali ni saje nak kongsi hal berkenaan dengan conference yang aku attend last week. 

Title: Brownfield Asia 2011- International Conference on Remediation and Management of Contaminated Land: Focus on Asia
Tarikh: 12-14 Julai 2011
Tempat: Sunway Resort Hotel & Spa, Sunway, KL
Anjuran: Institution Engineer of Malaysia (IEM)

Conference ni bagus untuk aku tapi ape yang aku sedihnya, aku baru dapat tau pasal Brownfield Conference ni 3 hari sebelum. Kelam kabut nak daftar segala. Nak dapatkan rate student, kad matrik aku dah berzaman hilang. Then a day before aku pegi la wat kad matrik baru. Rupa-rupanya kalo hilang kena g wat report kt balai polis berdekatan. Nasib baik abang polis yang hensem tolong aku. Hensem woo tapi badan tough sangat. Takut. Hahahaha. Okay. Bile daftar as student dapat la murah sket. Yurannye dapat kurang dari RM1500 kepada RM400. See. Gile mahal kan. Dah la tak bawak apa-apa paper tuk present. Tak berbaloi la kalo datang walk in. Overall conference ni memang discuss pasal remediation. Memang aku terlibat dalam Bioremediation dan Phytoremediation. Tapi aku microbiologist maaa. Derang plak banyak discuss konsep engineering. Paham tu paham tapi nganga jugak la. Nasib baik la ada 1 slot yang memang focus pada biorem dan phytorem. Banyak jugak la aku belajar dan macam-macam teknologi yang digunakan untuk remediate kawasan tercemar terutamanya tanah dan groundwater. Conference ni tak terhad dalam Malaysia je, diorang invited speaker luar dari Taiwan, Jepun, US dan Mexico yang sememangnya dah expert bab-bab remediate ni. Cuma terkilan tak dapat bawa paper dari projek PETRONAS tuk kongsi dengan mereka. Saje nak tambah networking. Penting tu. Lepas conference ni, kami memag bercadang nak buat conference macam ni jugak. Cuma lebih spesifik pada bidang Phytoremediation. Insyaallah. Kena usaha lebih sket lepas ni.


keynote paper by Prof Suhaimi from UiTM

perlu ke serius sgt muka ko tu man?lempang satg

oh my...booolllaaatttt..dok barisan belakang sbb lewat..

muka-muka kebosanan..paksa amik gamba..

buku programme..'simple' gile.. aku igt dia bagi proceeding byr mahal-mahal

pemandangan dari ballroom.bole tengok orang mandi manda kat sunway lagoon

bole nampak the whole theme park..dekat gile wehhh..

foodie.. 1st round k..2nd round n 3rd tak snap pun..huhuhu

us without me.. tea time..(aman's new hair-with gel..hahahah)


4 comments:

Azhafizah[フィザ] said...

beshnye cik paja dapat g conference..peluang harus digunakan..(=

cik paja hanim said...

huhu..yup..fully sponsored..kalo x, xde nye nk g..uhhuhu

Azhafizah[フィザ] said...

lagi best pg kalau orang sponsor kan..hihi..okaylah at least ade experience..berharga tu!

s.y.a.r.q said...

Syarq lagi lah tak paham pasal Bioremediation dan Phytoremediation .Hahaha.BTW, ade terjun dalam kolam tak masa bosan dgr conferenc tu?? :P