29 September 2011

Pengalaman hampeh menaiki komuter

Assalamualaikum kepada pembaca-pembaca blog cikpaja yang tak best ni. Harini kan aku nak mengomel sikit berkenaan dengan sistem pengangkutan awam komuter. Agak lama jugak aku xnaik komuter ni. Untuk tahun 2011 ni aku naik 2 kali je. For the first time aku naik haritu, aku sgt tension sebab mase tu aku rushing nak naik bas ke Kedah. Kaedahnya, aku naik tren dari Bangi jam 2 ptg. Supposely paling lambat aku sampai puduraya tu jam 4 ptg. Itu termasukla pertukaran LRT kt bandar tasik selatan. Ape yang aku kecewa sgt, mase tu tren komuter ni buat hal. Lame plak dia berhenti kat tgh-tgh laluan tu. Cam gampang aku dah mengamuk2 kt situ. Aku smpai kt Tasik selatan tu jam 4.50 and bas aku jam 5 ptg. Ko boleh imagine tak macamana kalut nye aku berlari dgn membawa beg balik kampung, laptop dan mcm lg. Nasib baik servis LRT sgt bagus dan cepat. Aku hampir-hampir terlepas bas. Aku sampai jam 5.05 ptg kat Puduraya tu. Upgrade la sket servis KTM ni woi. Kawan-kawan aku pun mengadu asyik rosak je. Sian la kalo ade orang yang nak rushingkan. Ingatkan kalo naik komuter ni bole la elak jem. Tapi nampaknye lagi teruk. Let say aku nak naik bas ekspress lagi dan terpaksa naik tren, so aku kena tgg komuter dari jam 9 pagi ke? Gitu? Pffftttttt

ade jugak org laki pakai skirt..hahah
Tadi kali kedua aku naik. Kelewatan tu still ade tapi xle seteruk haritu. Aku dgr rase bahagia nya masukla ke dalam LADIES COACH. Excuse me. LADIES coach okay! terus berubah keceriaan aku bile ternampak mamat-mamat indon yang macam gampang lepak berbaring-baring kat kerusi dalam LADIES coach tu. Disebabkan xde orang yg hingin nak duduk sebelah diorang,diorang pn lepak macam ape je dalam train tu. Ape korang ni takde telor ka smpai tak reti bahasa org kate coach tu tuk LADIES. Serious diorang ni maybe tak paham bahasa inggeris apatah lagi bahasa melayu. Jijik aku tgk muka korang yg tak tau malu ni. Aku rase kena ade seorang mak guard dalam coach wanita dan mempunyai authority untuk menghalau laki-laki yang takdak telor ni. Diorang plak buat muka selamba sambil mata melilau macam tak pernah tengok pompuan. Double jijik aku tengok diorang ni. Actually bukan org indon saje, org malaysia pun ade. Tapi xde rase bersalah pun ko sedap2 duduk dalam coach ladies sedangkn makcik-makcik bawak anak tu kena berdiri. Bodo! Pihak KTM memang bagus la ade inisiatif buat coach ladies tu, cuma pengawasan mungkin kena ketat lagi supaya mamat-mamat yang tak reti bahasa ni berambus dari ladies coach ni.

tu dah macam-macam bahasa tulis. tak paham jugak?

Okla. Penat la membebel ni. Tapi aku bukan pengguna tegar dah face problem macam ni. Macamana la org lain yang hari-hari guna khidmat macam ni. Do something la untuk facilities macam ni. Kata nak tangani masalah penggunaan kereta yang overflow kat KL ni. Kalo pengangkutan awam macamni rupa, takde guna nak berkempen guna pengangkutan awam. Bagi free pun orang jadi nyampah kalo gini rupa. Ok. Nak sambung wat keje. Dadadadaaaaaaaa


p/s: patutla kwn aku slalu mengomel psl komuter ni...kan cik shida..hahaha


22 September 2011

Tanpa Mu


Tanpa Mu - Sabhi Saddi featuring Helena 


21 September 2011

5 perkara yang tak mahu didengar di ofis

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Lama dah rasenya tak update blog. Malam-malam ni bole la update dari  tak buat apa-apa kan. Skang ni masa malam aku biasa aku habiskan tengok tv sambil chat ngan ahli-ahli mesyuarat tingkap yang lain. Dalam zaman serba canggih ni, kalo takde internet aku rase macam mati kebuluran. Hahaha. Melampau. Tapi betul la. Last week line internet kat umah aku kena cut, mati kutu aku walaupun takde kutu.

Okay. Aku bukan nak membebel pasal internet. Siang tadi aku ternampak artikel berkenaan dengan 10 THINGS YOU NEVER WANT TO HEAR AT WORK. Aku baca point yang penting-penting je. Aku dapat idea sket la ape yang aku nak tulis tuk entry harini. Aku rase lain pekerjaan, lain suasana kerja, kehendak dan keperluan kerja. Aku tulis ni berdasarkan pengalaman aku yang bekerja sambil belajar dan agak multitasking jugak la job aku ni. Kerja aku ni melibatkan admin management 40% dan research 60%. Kalo ikutkan kebiasaannya kalo org tu buat admin, dia takkan wat research dan begitulah sebaliknya. Aku nya job description kena buat 2-2. Gile kan? sape la yang create job description camni. Takpela. Dah diberi amanah dan tanggungjawab camni, kena la buat dengan ikhlas ye dak? okay. Back to the topics. 


Aku senaraikan 5 jela perkara yang aku kalo boleh tak mo la dengar sepanjang aku bekerja:

1) Siapkan kerja ni skang bole? - okay. ayat ni biasanya akan keluar dari mulut bos aku. Kalo bukan dari mulut dia pun, dari SMS dia yang panjang berjela. Pfffttt. Semua kerja ade due dia la. Tak perlu la ko nak tegaskan kena siapkan hari tu jugak. Lain la kalo ko dah bagi bende tu berzaman tok kadok pastu ko dtg bising-bising siapkan keje tu skang..lain cerita la kan. 

2) Ko tolong buatkan bende ni. Aku tak tau nak buat la. - yang ni aku tak suka nak dengar sebabnya aku rase ko sebagai pekerja, ko give up camtu je ke kalo tak reti nak buat? Tak bole belajar camne nak buat ke wehhhh. Kalo tak tau belajar la. Jangan la serah bulat-bulat kat orang lain. Ko akan buat keje tu sampai tua weh. Sampai bile la ko tak leh g mane weh. walawehhh..banyak betul weh aku..hahah

3) Kerja ko, ko buatla. Kerja aku, aku buat - ayat ni betul tapiiiii macam aku tulis kat atas tu, kalo xreti nak buat, kena mintak tunjuk ajar orang lain jugak kan. Tak bole la ko nak menyombong tak pasal-pasal. Mungkin dah biasa makan penyepak kot. Don't selfish melainkan ko keje kat company yang memang ko sorang je yang keje.So tolong menolong la dalam hal keje ni. Kalo xreti belajar. Kalo dah reti ajar la org lain. Jangan jadi bodoh sombong.

4) Kena meeting setiap hari Isnin - Haiyyaaa. Ini semua keje gile. Aku paling tak suke kalo diorang tetapkan macam tu. Silap-silap setiap hari Isnin ade je orang ngelat amik cuti. Kenapa aku state kt situ Isnin? Isnin ni kan permulaan hari bekerja. Biasanya time tu macam-macam kerja datang dan time tu la blur-blur ayam kelihatan. Kalo dah meeting buat ari isnin tu, bile hari ahad sebelumnya ko akan takde mood nak pegi kerja pada hari Isnin. Macam-macam implikasi la. Kalo betul la nak buat meeting, tak yah tetapkan setiap hari ape. Buat orang tension je. heh.

5) Ko tak bole buat camni, ko kena buat camtu - Bagusla kalo ade orang yang menegur kite dalam hal-hal buat kerja ni. Tapi dalam adab tegur-menegur ni, agak-agakla kan. Jangan sampai semua benda yang kite buat tu tak betul. Ko je yang betul. Biasanye berlaku bile bekerja dengan orang lama. Diorang akan stick dengan kerja yang dilakukan dari generasi tok nenek moyang kat opis tu. Kadang-kadang kite kena ikut peredaran zaman jugak. Contoh la.. Arahan suruh wat documentation dalam bentuk salinan lembut (softcopy), mereka yang lama-lama ni dah biasa buat dalam salinan keras (hardcopy), diorang xmo buat. Malah pertikai nape kite kena buat salinan lembut ni. Fikirla weh. Buat la salinan lembut dan keras tu. At least ade backup. Tu pun xbole buat jugak? bukan susah sangat pun. Orang lama susah nak terima idea org muda zaman skang. Selalu underestimate benda-benda camni. Kena selari dengan keperluan zaman skang.


Kalo ikutkan banyak lagi bende2 yang kite takmo dengar. Ayat-ayat yang aku listkan ni dah berlaku pun. Cuma aku verangan sket la berharap tak lagi dengar pasal ni. Bile kita bekerja kena la ade suasana yang best kan. Takmo la dengan kewujudan perkara-perkara di atas menspoilkan mood bekerja sekaligus membuatkan aku malas nak bekerja.

Sekian bebelan dari cikpaja..hahahah

14 September 2011

wordless wednesday #8 - nightmare!!



tragedi selepas raya..huhuhuh


08 September 2011

Peristiwa di KK Home Deco, Ampang

 
Beberapa hari sebelum hari raya Aidilfitri yg lepas, first time aku pegi ke KK home deco bersebelahan dengan Tesco Extra Ampang. Dengar cerita barang-barang hiasannya murah dan cantik-cantik. Oleh kerana adik aku nak cari balang dan sedikit bunga untuk hiasan barang hantaran dia, maka aku dan adik aku pun mencemar duli kat KKmart tu. First impression, okla. Not bad jugak. Adik aku bandingkan harga certain-certain barang yang jauh lebih murah dari Semua House kat jalan TAR tu.

The story is aku tak puas hati dengan layanan pekerja kepada customer yang just beli barang tak berapa banyak ni. Ade sorang customer yang aku rase dia ni retis tapi aku tak tau name dia. Muka pun ingat-ingat lupa sebabnye dia pakai sunglass dalam KKmart tu. So aku tak cam la sapo la retis ni.

Yg tu aku tak kisah. Tapi yang aku kisahnye cashier tu hanya melayan dia saje seolah-olah takde orang lain yang beratur untuk membayar. Artis tu pun mengade-ngade sangat suruh cek balik barang-barang yang discan harganya dan pergi pulak bercerita dengan cashier tu bende-bende tu untuk si dia, si sinun, si sinin. Arghh. Perlu ke ko nak cerita bende ni setannnnnn.

Tu yang pertama. Yang kedua, si cashier ni scan semua barang tu dan harganya mencecah 6 ratus plus plus. 6 ratus je?aku ingat dah berpuluh ribu ko beli sebab ko menscan barang tu punya la lame. Barang tak banyak. Tapi setiap barang tu mungkin mahal sket. Ala. Nak scan je pun. Prosedur macam nak kena sain surat perjanjian PTPTN or Biasiswa JPA plak kan..sengal!

Yang ketiga, kite bace dialog bangang di bawah:

Retis: Eh, ni ke total barang yang i beli?
Cashier: Owh, belum lagi Miss. Ni harga before best buy. U nak tgk harga selepas best buy tak?
Retis: Best buy camane tuh?
Cashier: Ade certain barang dapat 30% , ade yang 10%. Mari i tunjukkan harga selepas best buy.
Retis: Bagusla. Ade best buy. Which one yang ade best buy tu. Show me..bla bla bla bla

What the fffuuuuuuuuuuuuuuuuu. Korang kalo nak berdrama swasta pun tak payah la hal-hal nak membayar jadi camni. Macam sial. Ko bagi je la harga lepas scan tu and discount skali. Seolah-olah cashier ni nak kena melayan sorang je customer dia. Walaupun dia retis tak perlu la kot nak lebih-lebih kan dia.

Last-last aku jerit aka aku meninggikan suara kat situ:

"LEMBAB NAK MAMPUS! ANGAH. JOM BLAH. LETAK BALIK BARANG TU!!!"

Semua orang tgk kt aku. PEDULI ape aku. Memang aku blacklist la tempat ni. Mase tu dah pukul 7 ptg. Org nak balik bukak posa. Memang hilang kesabaran aku. Memang kurang pahala posa aku. Hopefully customer lain fikir cam aku jgk. Menyumpah seranah mereka. hahaha. Pekerja ramai. Tapi bole layan si retis tu je. Sepak laju-laju baru tau.

Kesimpulannya, kalo nak bisnes tu bertahan lama, biar la kena cara. Pandai la jage customer. Jangan pilih bulu woiiii! Taik kuda!!!


01 September 2011

Malaysian boy


Layan music video sempena hari merdeka..




p/s:: suka part ila damiaa nyanyi..mmg best suara dia!