21 September 2011

5 perkara yang tak mahu didengar di ofis

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Lama dah rasenya tak update blog. Malam-malam ni bole la update dari  tak buat apa-apa kan. Skang ni masa malam aku biasa aku habiskan tengok tv sambil chat ngan ahli-ahli mesyuarat tingkap yang lain. Dalam zaman serba canggih ni, kalo takde internet aku rase macam mati kebuluran. Hahaha. Melampau. Tapi betul la. Last week line internet kat umah aku kena cut, mati kutu aku walaupun takde kutu.

Okay. Aku bukan nak membebel pasal internet. Siang tadi aku ternampak artikel berkenaan dengan 10 THINGS YOU NEVER WANT TO HEAR AT WORK. Aku baca point yang penting-penting je. Aku dapat idea sket la ape yang aku nak tulis tuk entry harini. Aku rase lain pekerjaan, lain suasana kerja, kehendak dan keperluan kerja. Aku tulis ni berdasarkan pengalaman aku yang bekerja sambil belajar dan agak multitasking jugak la job aku ni. Kerja aku ni melibatkan admin management 40% dan research 60%. Kalo ikutkan kebiasaannya kalo org tu buat admin, dia takkan wat research dan begitulah sebaliknya. Aku nya job description kena buat 2-2. Gile kan? sape la yang create job description camni. Takpela. Dah diberi amanah dan tanggungjawab camni, kena la buat dengan ikhlas ye dak? okay. Back to the topics. 


Aku senaraikan 5 jela perkara yang aku kalo boleh tak mo la dengar sepanjang aku bekerja:

1) Siapkan kerja ni skang bole? - okay. ayat ni biasanya akan keluar dari mulut bos aku. Kalo bukan dari mulut dia pun, dari SMS dia yang panjang berjela. Pfffttt. Semua kerja ade due dia la. Tak perlu la ko nak tegaskan kena siapkan hari tu jugak. Lain la kalo ko dah bagi bende tu berzaman tok kadok pastu ko dtg bising-bising siapkan keje tu skang..lain cerita la kan. 

2) Ko tolong buatkan bende ni. Aku tak tau nak buat la. - yang ni aku tak suka nak dengar sebabnya aku rase ko sebagai pekerja, ko give up camtu je ke kalo tak reti nak buat? Tak bole belajar camne nak buat ke wehhhh. Kalo tak tau belajar la. Jangan la serah bulat-bulat kat orang lain. Ko akan buat keje tu sampai tua weh. Sampai bile la ko tak leh g mane weh. walawehhh..banyak betul weh aku..hahah

3) Kerja ko, ko buatla. Kerja aku, aku buat - ayat ni betul tapiiiii macam aku tulis kat atas tu, kalo xreti nak buat, kena mintak tunjuk ajar orang lain jugak kan. Tak bole la ko nak menyombong tak pasal-pasal. Mungkin dah biasa makan penyepak kot. Don't selfish melainkan ko keje kat company yang memang ko sorang je yang keje.So tolong menolong la dalam hal keje ni. Kalo xreti belajar. Kalo dah reti ajar la org lain. Jangan jadi bodoh sombong.

4) Kena meeting setiap hari Isnin - Haiyyaaa. Ini semua keje gile. Aku paling tak suke kalo diorang tetapkan macam tu. Silap-silap setiap hari Isnin ade je orang ngelat amik cuti. Kenapa aku state kt situ Isnin? Isnin ni kan permulaan hari bekerja. Biasanya time tu macam-macam kerja datang dan time tu la blur-blur ayam kelihatan. Kalo dah meeting buat ari isnin tu, bile hari ahad sebelumnya ko akan takde mood nak pegi kerja pada hari Isnin. Macam-macam implikasi la. Kalo betul la nak buat meeting, tak yah tetapkan setiap hari ape. Buat orang tension je. heh.

5) Ko tak bole buat camni, ko kena buat camtu - Bagusla kalo ade orang yang menegur kite dalam hal-hal buat kerja ni. Tapi dalam adab tegur-menegur ni, agak-agakla kan. Jangan sampai semua benda yang kite buat tu tak betul. Ko je yang betul. Biasanye berlaku bile bekerja dengan orang lama. Diorang akan stick dengan kerja yang dilakukan dari generasi tok nenek moyang kat opis tu. Kadang-kadang kite kena ikut peredaran zaman jugak. Contoh la.. Arahan suruh wat documentation dalam bentuk salinan lembut (softcopy), mereka yang lama-lama ni dah biasa buat dalam salinan keras (hardcopy), diorang xmo buat. Malah pertikai nape kite kena buat salinan lembut ni. Fikirla weh. Buat la salinan lembut dan keras tu. At least ade backup. Tu pun xbole buat jugak? bukan susah sangat pun. Orang lama susah nak terima idea org muda zaman skang. Selalu underestimate benda-benda camni. Kena selari dengan keperluan zaman skang.


Kalo ikutkan banyak lagi bende2 yang kite takmo dengar. Ayat-ayat yang aku listkan ni dah berlaku pun. Cuma aku verangan sket la berharap tak lagi dengar pasal ni. Bile kita bekerja kena la ade suasana yang best kan. Takmo la dengan kewujudan perkara-perkara di atas menspoilkan mood bekerja sekaligus membuatkan aku malas nak bekerja.

Sekian bebelan dari cikpaja..hahahah

2 comments:

Wanis Zain said...

Ellop paja...nice post, im sooo agree on point no.5 ~ selalunye encik2 & puan2 bos tergolong dlm grup nih huhuhu

cik paja hanim said...

hi wani..lame xdgr cite..kann..susah la..diorang je yg betul..xmo dgr terima pendapat kite yg comel2 ni..hahaha