29 September 2011

Pengalaman hampeh menaiki komuter

Assalamualaikum kepada pembaca-pembaca blog cikpaja yang tak best ni. Harini kan aku nak mengomel sikit berkenaan dengan sistem pengangkutan awam komuter. Agak lama jugak aku xnaik komuter ni. Untuk tahun 2011 ni aku naik 2 kali je. For the first time aku naik haritu, aku sgt tension sebab mase tu aku rushing nak naik bas ke Kedah. Kaedahnya, aku naik tren dari Bangi jam 2 ptg. Supposely paling lambat aku sampai puduraya tu jam 4 ptg. Itu termasukla pertukaran LRT kt bandar tasik selatan. Ape yang aku kecewa sgt, mase tu tren komuter ni buat hal. Lame plak dia berhenti kat tgh-tgh laluan tu. Cam gampang aku dah mengamuk2 kt situ. Aku smpai kt Tasik selatan tu jam 4.50 and bas aku jam 5 ptg. Ko boleh imagine tak macamana kalut nye aku berlari dgn membawa beg balik kampung, laptop dan mcm lg. Nasib baik servis LRT sgt bagus dan cepat. Aku hampir-hampir terlepas bas. Aku sampai jam 5.05 ptg kat Puduraya tu. Upgrade la sket servis KTM ni woi. Kawan-kawan aku pun mengadu asyik rosak je. Sian la kalo ade orang yang nak rushingkan. Ingatkan kalo naik komuter ni bole la elak jem. Tapi nampaknye lagi teruk. Let say aku nak naik bas ekspress lagi dan terpaksa naik tren, so aku kena tgg komuter dari jam 9 pagi ke? Gitu? Pffftttttt

ade jugak org laki pakai skirt..hahah
Tadi kali kedua aku naik. Kelewatan tu still ade tapi xle seteruk haritu. Aku dgr rase bahagia nya masukla ke dalam LADIES COACH. Excuse me. LADIES coach okay! terus berubah keceriaan aku bile ternampak mamat-mamat indon yang macam gampang lepak berbaring-baring kat kerusi dalam LADIES coach tu. Disebabkan xde orang yg hingin nak duduk sebelah diorang,diorang pn lepak macam ape je dalam train tu. Ape korang ni takde telor ka smpai tak reti bahasa org kate coach tu tuk LADIES. Serious diorang ni maybe tak paham bahasa inggeris apatah lagi bahasa melayu. Jijik aku tgk muka korang yg tak tau malu ni. Aku rase kena ade seorang mak guard dalam coach wanita dan mempunyai authority untuk menghalau laki-laki yang takdak telor ni. Diorang plak buat muka selamba sambil mata melilau macam tak pernah tengok pompuan. Double jijik aku tengok diorang ni. Actually bukan org indon saje, org malaysia pun ade. Tapi xde rase bersalah pun ko sedap2 duduk dalam coach ladies sedangkn makcik-makcik bawak anak tu kena berdiri. Bodo! Pihak KTM memang bagus la ade inisiatif buat coach ladies tu, cuma pengawasan mungkin kena ketat lagi supaya mamat-mamat yang tak reti bahasa ni berambus dari ladies coach ni.

tu dah macam-macam bahasa tulis. tak paham jugak?

Okla. Penat la membebel ni. Tapi aku bukan pengguna tegar dah face problem macam ni. Macamana la org lain yang hari-hari guna khidmat macam ni. Do something la untuk facilities macam ni. Kata nak tangani masalah penggunaan kereta yang overflow kat KL ni. Kalo pengangkutan awam macamni rupa, takde guna nak berkempen guna pengangkutan awam. Bagi free pun orang jadi nyampah kalo gini rupa. Ok. Nak sambung wat keje. Dadadadaaaaaaaa


p/s: patutla kwn aku slalu mengomel psl komuter ni...kan cik shida..hahaha


7 comments:

sid said...

ceh, nama saya naik di sini rupenye. haha

alah kak paja, saya dah hampir dapat sakit mental dengan komuter ni. sekarang ni tiap petang komuter WAJIB delay.

maka tiap2 malam skrg saya sampai jam 8.10mlm.

sekian.

ARGHHHH! -nak tumpang emo kat sini- haha

cik paja hanim said...

tu la..smlm pun delay..tension plak..tiap2 kali naik..tiap2 kali tu delay..vongoks gilo!

sid said...

well bersabarlah selagi yg mampu. saya dah setahun menggunakan komuter tiap hari dah imun dah.

apepon mmg komuter punya servis sgt vongok!
haha

FareedSairi said...

Kat sini kalo ada koc untuk wanita, n ada laki dalam tu. memang da lama kena halau reramai.hoho

cik paja hanim said...

@fareed ye ke..bagus2..ikutkan akk mmg nk halau dh..akk just ckp ngn pompuan sbelah akk "bodo gile diorang ni.xreti bace ke ni ladies coach"..diorang wat xreti je..sbb mungkin xphm..hahahah

Cik Shuida~ said...

mmg tension naik kmuter..nk xnk saba jelah k =))

hani said...

aku hari hari g balik keje naik komuter. macam2 pngalaman aku ada.haha.. jantan masuk ladies coach pakai slendang pun aku pnh tgk.letih wo.. mcm nak beli komuter sdri. eeh..huh!