01 December 2011

Baking project 1# pavlova tak jadi


Semalam betapa semangat nye aku beli barang2 buat kek kat kedai kek Yummie. Untuk aku yang first time nak buat kek ni memang sangat la teruja tengok barang-barang kek yang banyak kat situ. *Jakuns* kay! Then aku dan daya beli la segala macam barang. Harga pun ok. Lebih murah dari supermarket. Pilihan pun banyak gila.

So semangat la aku nak buat. Tengok roti aku yang tak terusik tu teringat nak buat puding roti. Sekali terlupa nak beli susu segar. Okayla. Fine. Terfikir nak buat pavlova sebab barang-barang dah ada. Aku nak buat PAVLOVA macam dalam entry aku yang dolu-dolu. Bezanya aku nak letak coklat chip. Teruja la aku kannn. Bila nak letak coklat chip, mestilah aku nak letak sket kaler bagi coklat2 sket. Tgk nescafe takde. Serbuk koko pun xde. Yang ada hanya lah Milo 3 in 1. So dengan confident nya aku letak la Milo 3 in 1 tu dan dengan sekelip mata pavlova aku yg dah elok-elok kembang semangkuk, jadi cair secairnya. Dammm you milo 3 in 1. Nak menangis aku tengok. Aku xde plak gamba sebelum dan selepas nya. Tapi menyayat hati la. Daya pun cadangkan tambah kuning telur yang tak guna tadi, tambah tepung, gula dan jadilah ia sebuah kek yg tiada nama. Dan last-last aku bakar jugak. Jadilah kek yang paling xlawa tapi rase bole tahan. Don't judge the cake by it's rupa yang ntah apa-apa. huhuh. Sedih. Apapun aku tunjuk la kek yang tak semenggah ni. muahahahah..

Ni la pavlova tak jadi dan terus di adun menjadi kek

nak tergelak aku tengok kek ni...berkumpul choc chip kat atas tu..

dh tinggal separuh dan akhirnya licin licau jugak. mungkin kelaparan.

p/s: first time buat pavlova tak jadi. merajuk ar camni..:p

4 comments:

sid said...

kah kah kah!

eh saya tak gelak tau. senyum je.

tu la...xmo ajak saya makan. sebab tu pavlova akak tak jadi. hahaha

kakchik@ella said...

Sekurang2nya awak rajin dan ada usaha utk 'baking'. KC bab 'baking' ni fail!! Hihi.

cik paja hanim said...

@sid amboii..gelak nooo..nnt dtg la umah..kami mskkan best2!

@kakkakchik@ella rajin tu tak la sgt..saje2 nak belajar kak..tapi sebenarnye senang je kan bakar membakar ni...uhuhuh

sid said...

hoyeahh!
saya datang nanti saya nak pavlova yang sebenar tau! xmo pavlova yg dah termutasi ni.

hahahaha