03 December 2011

Mari berkursus SEM dan TEM


Beberapa hari yang lepas, aku, mekna dan khairi telah menghadiri satu kursus teknikal yang dinamakan "Penyediaan sampel biologi untuk SEM dan TEM". Kalo orang-orang sains mungkin tahu kot ape dia SEM dan TEM ni. Buat orang bukan sains, SEM ni adalah singkatan pada 'Scanning electron microscope' manakala TEM pula adalah 'Transmission Electron Microscope'. Menatang ape tu? Kalo nak tahu lebih lanjut bole google. Kalo malas toksah la. Kursus ni agak berguna untuk aku dan kengkawan yang memang berkecimpung dalam bidang sains. Bagi aku yg terlibat dalam mikrobiologi memang kena manfaatkan ilmu ni. Sebab sebelum ni aku tau melalui pembacaan je. Prosedur tu memang tak tahu sangat sebab agak rumit jugak. Ye la. Melibatkan benda dalam size nano. Seolah-olah ko kena imagine je benda ape yg ko nampak bawah mikroskop nanti. Kursus dia simple je. Yang penting ade hands-on. Aku bukan suka sangat kelas yang teori semata-mata. Rugi kalo kelas teori je pastu ko nganga tak tau nak buat ape!

Pengajar kitorang ni suka la makan. Belajar sket je, berhenti makan. Penat dengan makan je. Tapi takpe. Rezki. Free plak tu. Takkan nak tolak ye dak. Tapi bukan kursus ni je. Biasanye kursus-kursus anjuran UKM ni memang mewah dari segi makan-makan. Bole naik berat badan sewenang-wenang nya lah. Tapi takpela. Dapat 2 rezeki kat situ. Ilmu dan makannnnnn. Hahaha.

sampel tuk group aku - periuk kera

mcna tgh potong secebis kera..eh..periuk kera

penambahan alkohol secara berperingkat

proses washing tak abis-abis..lama kena tunggu

faza in action kameeeee...ngeeee...(poyo2 je ni)

antara sampel yang dibuat. ade bunga, daun, serangga dsb

sampel yg bersiap sedia untuk dicoating dgn emas. Curi la sampel ni. Mau jual

en zaki yang tolong scan kan. yang ni tak leh blaja dlm mase 1 hari

Ni secara ringkas je gamba. Takde la setiap step aku nk letak gamba kan. Gamba hasil scanning pun aku tak letak sebab dia bagi hardcopy. Rajin pulak kan aku nak scan tepek kat sini kannn. Tapi rupanya memang ohsemmmmmm. Okayla. Bagi sesiapa yang ada peluang pegi kursus-kursus teknikal ni, jangan sia-siakan peluang yer sebab kalo kite nak belaja sendiri biasanya memang malas. So manfaatkan ilmu dengan sebaiknya.


p/s: gaduh ngn bos pasal nak g kursus ni..open minded la sket bos!


3 comments:

sid said...

wow. very de like lah kursus makan eh kursus SEM TEM ni. haha~

cik paja hanim said...

hahaha..ko boleh imagine la kalo asyik g kursus bape byk kilo bole naik..hahahah

MOHD HANIF said...

salam..cmne nk sertai kursus SEM ni? ade info x? thanks.. sy berminat sgt tp sy bkn kos sains. sy art n design klu ade ape2 info tlg makumkan ye..tq