28 September 2013

saya dah jadi mak long!

Assalamualaikum,

Mak long nak tanya ni. Semua sihat? Ehem. Aku jakun kejap sebab dah dapat title maklong. Angah dah selamat bersalin anak sulung beliau. Wan Khayla Adelia. Gegirl ko. Berat 3.82kg. Bersalin normal pada 25 September lepas. Gila dasyat. Tapi alhamdulillah. Semuanya selamat. Seminggu awal dari tarikh yang sepatutnya. Aku pulak baru berpeluang melawat angah dan Adelia harini. Gara-gara sibuk dengan kerja dan menguruskan mak ke klinik pada hari biasa. Aku dah start rindu ngan Adelia sebab comel to the max, bambam sangat rasa nk bawak balik umah aja. Okay dah. Short entry saja sebab anak orang lain. Bukan anak aku. hahahahha. Bye. :))

senyumlah. senyumlah ahai cek mek molek
kan saya kata nak tido. okay. saya bukak kejap je. syuhhh. pegi balik.
saya ngantuk. tolongla. 
saya nak tido. jangan kaco. bye. nanite.

Dugaan bulan September

Assalamualaikum,

Miss me? Mestila tak kan. Harini gua rasa gua nak update sket entry tentang apa yg berlaku bulan september ni. Disebabkan bulan september ni dah nak habis, bole la gua update sket entry bangun tido gua. Ala. Macam satu lagu tu. Wake me uppppp when september end. So?

Tahun ni macam dugaan sket kat aku. Dugaan yg menimpa family. Sebelum ni abah aku accident. Kali ni mak aku pulak masuk hospital gara-gara luka kat kaki dan bernanah dalam. Ada masalah kencing manis pulak. Ko boleh agak la macamane teruk keadaannya kan? Keadaannya takde la sampai potong kaki ke apa. Cuma keadaannya agak teruk kalo dibiarkan bole melarat. Silap2 bole bawak maut. Ngeri ko tau.

31 Ogos mak demam menggigil tahap tak tau nak cakap cemana. Aku paksa dan heret mak aku naik kusi komputer beroda turun dari flet. Hantar kecemasan HKL dan kena tahan kat zon kritikal sebab low blood pressure dan gula tinggi. Tahan wad dan seterusnya keadaan mak agak kritikal. Sesak nafas. Jantung agak lemah. Waktu tu tuhan aje yang tahu perasaan aku cemana. Puas aku pujuk mak aku suh bertenang sebab doc kata kalo mak terus bernafas macam tu nafas dia bole terhenti bila2 masa saja. Selepas pujuk mak aku tenang jua. Lega. Kena tahan ICU. Ready untuk operate buang nanah dalam kaki sebelum melarat. Semuanya berlaku dalam masa sehari. Syabas HKL. Tindakan mereka agak cepat. 

Syukur alhamdulillah operation berjalan lancar dan selamat semuanya. Tahan wad ortopedik selama 2 minggu. Selepas balik umah kena cuci kaki 2 hari sekali. Terpaksa jugak aku ulang alik Bangi-KL almost setiap hari. Nasib baik la aku ni takde komitmen lain selain bekerja. Kalo aku dah kawin ke ada anak ke, takde sapa pulak nak jaga mak. Sekarang ni alhamdulillah kaki mak sedang beransur pulih walaupun luka operation agak besar. Amik masa nak baik. Dari hari ke hari ada feedback yang positif dari klinik. Terima kasih Ya Allah kerana masih lagi beri peluang untuk mak teruskan hidup. Berharap sangat mak dapat jaga kesihatan betul-betul. Sapa tak sayang mak woiiiii.

Okla. Entry bercerita sampai di sini saja. Aku nk tulis entry lain pulak. Doakan mak gua cepat sembuh ya. I lap you. Muaaaahhhhhh

tido siap pegang penggaru lagi. 

tido pegang sesambil cium limau pulak. sebab bau macam2 kat hospital.
Pening kepala katanya. hahahahhaha

Dah macam gangster kampung pisang dah mak aku. Gagagagagaga

15 July 2013

selamat berpuasa kengkawanggg



Assalamualaikum. Belum terlambat rasanya aku nk wish selamat berpuasa bagi kaum muslimin dan muslimat. Sudah enam hari kita berpuasa. Biasanya mcm tahun lepas - lepas rajin aku nk melukis la ape la. Tahun ni sekadar ucapan aje la. Pun okay kot. Tu semua tak penting. Yang penting harapan aku pada bulan puasa ni, dapat memperbaiki apa yang patut. Contohnya kalau kengkadang termiss solat terutamanya solat subuh atau subuh gajah, diharap bulan puasa ni takde rekod-rekod sebegitu. Sama jugak macam perkara-perkara lain yang biasanya kita selalu abaikan seperti membaca al-quran. Selalu fikir takde masa. Jadi bila dah masuk bulan puasa ni, time2 tak makan bole la baca kannnn. Takde la membuta je kejenya. Dan lagi satu masa bulan puasa ni, bola la kurangkan sikit menyebut perkataan-perkataan yang tak enak untuk didengar. 

Apepun ikutla niat masing-masing. Kalo kita ada niat nak perbaiki diri sendiri insyaallah akan nampak perubahannya kalo kita betul-betul ikhlas menjalankan ibadahnya. Selamat menjalankan ibadah puasa dengan jayanya. Aminnnnn.


26 June 2013

June



Assalamualaikum,

Maaf. Maaf. 

Dah lama tak update blog

Hingga ketemu lagi.

*smile**peace*

23 April 2013

marilah berinstagram


Assalamualaikum. Selamat petang. Dah makan petang? Hujan-hujan ni aku minum kopi panas aje. Kopi kosong kawwww. No krimer2. No gula. Tapi sedap jugak kopi tanpa gula ni. Segor biji mata kat opis buat keje. 

Sejak dua menjak tiga menjak ni memang agak busy sket. Ahhhh. Busy mana je pun. Tak habis-habis dgn meeting, presentation. Meeting, presentation. Tapi lately ni aku agak mata duitan sebab sibuk apply geran sana sini. Boss suh apply juta-juta macam dalam cite melayu tu. Semua benda nk juta2. Aku dapat ratus ribu pun dah bersyukur ko. Lagi bersyukur kalo dapat shopping. Tapi angan semata-mata. Tapi bersyukur la dah dapat projek baru. Bersyukur sangat. Dah ada tiga projek. Nak handover lagi satu. So lepas ni cepat sket la aku kurus dek kerja2 yang banyak. Wakakakaka. U wish my dear faza. :))

Jadinya dengan kesibukan yang melanda ni, memang kurang sket la masa nk buat entry. Ditambah lagi dah ada twitter. Dah ada instagram. Tapi untuk twitter dan instagram memang aku ada je masa nk update. wakakaka. Cakap pasal instagram, ni la antara penyebab aku jadi malas nak update blog. Jadi marilah kita salahkan instagram. Wakakakaka. Sesapa yang ada instagram, bole la follow instagram gua. Kalo takmo follow pun takpe. Gua tarahal. ekekekeke. Jumpa lagi. 

Instagram gua : fazahanim

22 April 2013

remuk-redam

Test test test. Saja buat entry guna s3. Gara-gara malas nak bukak laptop. 


Aku resah dan gelisah malam ni. 
Kenapa perasaan itu datang lagi. 
Hati ini terus menangis dan menangis.
Tapi segala yang berlaku ada hikmahnya.
Aku tak mahu salahkan sesiapa.
Dia bukan milik aku.
Aku bukan milik dia.
Hanya milik tuhan yang maha esa.

Bersabarlah wahai hati.


28 March 2013

cuti-cuti ke universal studio singapore


Pada 19 dan 20 Mac 2013, aku, zana dan miza telah menjejakkan kaki ke bumi singapura. Sebenarnya dah lama benor berhajat nak pergi universal studio singapore (USS). Sekali ada org ajak memang tak menolak la. Pegi jugak. Tak kira. Sebab aku memang suka pegi theme park macam ni. Dan trip ke USS tempoh hari memang awesome!

Kami pergi dengan pakej yang ditawarkan oleh tareeq al jannah serendah RM267 seorang dewasa. Bole la klik fb Tareeq Al Jannah untuk informasi lebih lanjut. Servis mereka cepat. Senang berurusan dengan mereka. Pakej RM267 ni adalah bayaran untuk pakej 2hari 1malam termasuk penginapan hotel di JB, Tiket masuk USS dan shuttle bas pergi balik JB-USS-JB.

Untuk transport kena urus sendiri la ye. Dari Bangi ke JB kitorang naik air asia yg berharga RM26 aje. Kebetulan ade promo mase bulan 2 haritu. Ape lagi. Cepat-cepat la beli. Masa balik dari JB ke Kajang kami balik naik keretapi dgn tiket berharga RM31 sahaja. Jimat kan. So sapa2 rasa nak pegi bole la pegi jenguk sekarang jugak!

Tapi kalo korang nak beli tiket sendiri pun bole. Bole beli online. Tiket sahaja xsilap aku $68 utk weekdays. Kalo weekend $78. Kalo RM lebih kurang RM190. Terpulang la. Try la rancang perjalanan korang bebetul. Alhamdulillah. Perjalanan kami berjalan dengan lancar. Selamat pergi dan pulang.

Ada 7 theme park iaitu Hollywood, New York, Sci-Fci City, Egypt, Lost World, Madagascar dan FarFar Away. Semuanya berbeza suasana, muzik, restrooms dan gerai2 yang berbeza. Moh kite tengok gambar sepanjang trip ke USS. Cekidauttt

Silka hotel JB, tempat kami menginap. 
sampai2 mestila nak amik gambar kat sini sebelum org ramai
New York park. Ada sesame street. Korang jgn risau. Setiap tempat ada volunteer
yang tolong amikkan gambar.
So takde la susah2 sgt nk mintak tlg org amikkan gambar. 
Nampak macam lengang je kat luar ni. sila masuk dalam yer.
Transformers 3D battle ride mmg wajib pegi.
Transformers 3D battle ride. Kat dlm ni memang beratur panjang
tapi sangat berbaloi tunggu. Memang awesome!
agak2 sesapa yg ada simptom2 mcm ni tak digalakkan naik. Ala. Okje. Dtg jauh2 nk amik gamba je?
yeah. kami la pejuang dari malaysia! 
Setiap park ada mesin buat coin ikut theme masing2. So kalo saje nk collect coins yg unik2
utk kenangan bole la buat kat sini. Bayaran $2 xsilap aku
abaikan model xbertoliah kat depan tu. Yang kat belakang tu battlestar dgn cyclon.
Rollercoaster ni biasa2 aje. Macam kat genting je la. Tapi aku tetap menjerit. wahahaha
Ni la rollercoaster yg dimaksudkan. Tak silap aku cyclon rasanya. Biasa2 aje kan. setakat kaki tergantung je. Wahahaha
Pintu masuk mummy. Besar kan benda alah kat luar tu.
Dalam ni ada mummy train. Yang ni aku rase lg seram dari 2 rollercoaster kat luar td.
Dah la dalam gelap. Siap reverse lagi. berdebor koooo. Terbaik!
waktu ni memang panas gile. Baru lepas tgk shrek 4D. Best jugak. Wajib pegi.

signage utk restrooms yg berbeza utk setiap theme park. Dan restroom dia pun berbeza. 
Dah penat. Sebelum balik sempat lg bergambar dulu. 
Antara hasil tangkapan. Tak boleh nak tangkap banyak2. mahal la woi. kehkeh
Aku paling suka biskut ni. Aku makan lambat. Dah sampai malaysia baru makan.
Rupanya sedap bangat. Rugi aku xbeli banyak2.

Kalo ikutkan memang banyak lagi gamba aku nak letak dalam entry ni. Tapi apakan daya. Aku pun malas. Gamba ada dekat 300 lebih kot. Kalo bole nak letak ikut theme. Ni pun aku gighkan diri buat entry ni. Korang yang tak pegi lagi bole la tengok sendiri yer. 


p/s: Alamak. terlupa nk letak watermark. xpela. xde org curi pun. heeeee. 


06 March 2013

Ko kenapa tak kawin lagi ni?


Kenapa ramai sangat tanya aku nape aku tak kawin lagi. Ya. Aku paham. Umur aku nak masuk 23 30 tahun bulan lapan ni. Pompuan plak tu. Tapi kalo dah kata jodoh aku belum tiba lagi, nak kena paksa kawin jugak-jugak ke? Kadang-kadang rasa terguris jugak perasaan ni bila orang tanya macam tu. Tapi mulut org kita tak bole nak tutup. Mereka ada hak jugak nak tanya dan mereka juga kena paham ia melibatkan perasaan dan emosi orang yang ditanya. 

Salah satu sebab aku tak kawin sebabnya aku pun takla serius smpai rasa nak ke jinjiang pelamin dengan sape-sape pun buat masa ni. Naluri tu biasa-biasa je. Kawan ramai tapi takde la terpikir sampai nak serius. Kalo ada pun bukan dia ada perasaan dengan aku dan dia dah takde perasaan dengan aku. So sia-sia je. Abaikan perasaan bertepuk sebelah tangan ni. 

Sebab kedua. Bila dah meningkat dewasa ni, barulah aku sedar tanggungjawab anak sulung ni sangat la besar. Kalo aku dah kawin awal2 kemungkinan tak rasa sgt la tanggungjawab tu. Bila umur dah meningkat ni, mak abah pun dah semakin uzur, aku pun tak kawin lagi dan aku harus jaga diorang. Memandangkan adik-adik aku semuanya berjauhan dengan family. Ada yg belajar, kerja dan kawin. Macam yg aku cerita sebelum ni, abah pun accident, mak pun tak berapa nak sihat. sikit sebanyak kena pikul sedikit tanggungjawab diorang. Kalo aku dah kawin, rasa macam susah jugak nak jalankan tanggungjawab sebagai anak dan isteri. So ada hikmahnya aku tak kawin lagi. No excuse utk aku pikul tanggungjawab sebagai anak.

Tapi aku yakin Allah dah tentukan jodoh aku. Buat masa ni, aku bersyukur dengan apa yang aku ada. Tak susah pun hidup single ni. Seronok jer. Suka hati aku je nak buat apa. Korang yang dah kawin tu jangan la sibuk2 nak tanya bila nak kawin. Korang yang dah kawin tu pun tak semestinya tak bole hidup single balik. Jangan riak sangat. Hahahaha. Macam mendoakan keruntuhan rumahtangga org je. Tapi doa org yang teraniaya kan dimakbulkan Allah. Muahahah. 

28 February 2013

satu hari di hentian kajang


Assalamualaikum. Selamat tengahari. Dah lunch ke uollls. Diet la diet. Padahal dah melantak nasi kukus ayam tadi. Hiksss. Aku sebenarnya rasa nak makan ayam penyet. Mengidam dari hari jumaat haritu. Tapi kedai ayam penyet mbak dila kat hentian kajang tutup plak hari jumaat. Terpaksa la tahan keinginan dulu.

Hari jumaat lepas aku pergi ke hentian kajang yang bertujuan nak buat pasport kat pejabat imigresen. Nampaknya memang takde org sangat ditambah lagi kaunter pun bukak banyak. Ni first time aku buat pasport sbb tak pernah ke mana-mana lagi sebelum ni. So agak semangat memprint segala benda. Sampai kat kaunter semakan dan no giliran, check IC aku katanya tak bole pakai. Sebab dah terkopek kat hujung tu. Aku rasa xde la kritikal sangat. Tapi untuk mengelakkan masalah kt imigresen nanti, aku buat la IC baru kt JPN. Nasib baik JPN kat situ jugak. Dapatkan yg sementara sebab amik masa 2 mgg jugak IC aku tu nak siap. 

bahagian tepi tu je buruk. cerewet betul.

Dah setel buat IC baru. Pegi la semula ke kaunter imigresen tu. Tetiba dia cakap gamba pasport aku plak tak boleh guna. Sebab gamba tu aku pakai contact lens. Kaler grey. Memang ketara la bezanya mata aku kan. Hanginnya. Awat la tak bagitau awal2 dalam syarat nak buat pasport kat dalam website tu. Tension aku. Nak kena balik semula amik casing contact lens segala bagai. Amik gamba baru. Bila aku dah datang dengan gamba baru bole plak dia tanya kompem ke gamba ni takde contact lens. Aku bg gamba yang reject tadi suh dia compare sendiri. Takde la aku ni bodoh sangat nak buat keje banyak kali ulang kesalahan yang sama. Baru la lepas. Macam2 hal nak buat pasport. Dah la first time. Banyak hal plak. Then tunggu la giliran aku yang ke 1187. Aku amik pasport tu keesokan harinya walaupun pasport tu siap sejam selepas daftar. Tak sanggup nak tunggu lagi. Tapi ternyata kalo time cuti, sebelum kul 8 pagi barisan dh panjang macam setan. Nasib baik aku tinggal nak amik je. Skip beratur. Kehkeh. 

zana kt depan tu hah. dh terlepas jam nak amik pasport dia.
aku? masih menunggu nak buat.
kalo xde masalah xdela aku  punya turn selama ini. 

dah siap. yeayyyyy. bole la pegi jalang2. eh. jalan2. :))

Bulan accident


Assalamualaikum. Cikpaja kembali. Janji nak kembali esoknya. Sekali ada benda malang tak berbau ni tetiba terbau pulak. Terlewat la sikit nak update blog.

Baru menghabiskan cuti selama 2 hari setengah di mana cuti tersebut bukanla untuk bergembira. Nak dijadikan cerita sebenarnya ayah aku accident 2 minggu lepas iaitu sehari sebelum aku ke MRSM Parit hantar adik bongsu aku daftar form 4. Accident motor sensorang atau maksud lainnya brek motor dia putus dan akhirnya motor memakan diri lalu menghimpap kaki kiri. Kebetulan aku ada kat umah pegi la amik abah dan hantar ke HKL. 

Dah X-ray kata tak patah. So xde la simen pape. Selepas dua minggu iaitu 3 hari yg lepas abah buat checkup semula. Tuptap doc kata patah. Terus kena tahan wad untuk operation keesokan harinya. Haish. Abah pun satu. Degil. Kaki tak baik lagi. Dia pegi naik moto semula. Pastu tetiba mengadu sakit. Dari tak patah jadi patah. DEGIL!

Okay. Dah benda nak jadi. Tiba hari nak operate tetiba doc kata tak payah operate plak. Haish. jap operate jap tak. Doc ckp bole simen aje. Lega aku dgr. Takde la aku tgk abah susah hati nk kena operate. Dah simen bole la balik keesokannya. Kaki abah dah jd mcm the smurf dah. kaler biru woooo. 


sebelum di simen. 

abah tu cuak. padahal nk simen je. bukan nk operate pun

tadaaaa. dah simen. kaler biru lagi.

simen ni kena bayar dalam 2 ratus camtu. pakai  fiber.

Nak balik dari HKL tu macam2 benda berlaku. Ada orang block keta aku kt carpark. Aku paham parking takde. Tapi cerdik la sket. Brek turun tapi gear ko P. P for Pffttttt. Mane bleh nk tolak keta ko sengal. No sweat challenge la aku mengalihkan keta. Lepas dekat setengah jam ke 45 min camtu, baru lepas. 

Tgh syok2 adik aku mkn nasi lemak dan aku baru nk mkn jagung gara2 tak makan lunch lagi, org langgar plak dari belakang. Haishhh. Hangin aku. Doc HKL yg langgar. Keta dia keta myvi. Remuk teruk keta dia. Keta aku xde mende plak. Yang kurang ajar nya aku nk settle kat situ cepat2 sbb balik nak tolong mak aku meniaga plak, dia sibuk cakap dlm tepon tanpa hiraukan aku ngn adik aku yg tgh berckp ngn dia. Ape lagi. Mmg kena tengking la ngan aku pompuan ni. Tak settle lagi. Dekat 10 min aku tgg dia abis berckp dlm tepon, biar kitorang tercongok tepi jln ni. Lepas kena tengking terus letak tepon. Tak reti respect orang langsung. Aku tau ko gabra tapi setel la dengan aku dulu. Asalnya aku ckp elok2 ko buat tahi. Nasib ko la. Setakat ni dah 3 kali kena langgar dari belakang tapi semua keta berbeza. Adoi. Suka sangat bantai bontot. Wakakaka.

Okayla. Gua nk buat keje. Walaupun bos xde. Tapi hari pertama bekerja untuk minggu ni. Bubai. Jumpa esok. Plomissss! :))


21 February 2013

saya kembali!


Assalamualaikum. Dah lama weh tak update blog. Status sebagai isteri single memang selalu macamni. Menyibukkan diri sendiri untuk lupakan hal yang tak sepatutnya. Makna kata sibuk hal kerja la. Buat-buat busy je k. Titik.

Sejak-sejak sibuk update twitter hal-hal remeh temeh dan mengupload gambar kat instagram, aku jadi malas nak update blog. Rase macam dah cite kat situ pastu tak tau nak update apa kat blog. Alasan camni boleh pakai tak? *Jegil mata* BOLEH FAZA!

Okay. Bole tak cikpaja nak list sket nak update apa kat blog ni mengikut turutan. Nampak sikit bersungguh nak update blog. Pertama tama sekali :

  1. Makanan
  2. Makanan
  3. Makanan
  4. Makanan
  5. Makanan
Tukar nama blog ko kepada blog makan sampai gemuk je cikpaja. Wakakaka. Okay. Tak lawak. Nanti aku rajin aku update. Bape puluh janji tak ditepati dah. 

Okay, jumpa esok. Babai!